Kinderen in ziekenhuis kunnen online naar de dierentuin

Kinderverpleegkundige legt VR-bril uit aan patiëntje © RTV Maastricht (Ronald van den Hoven)
In het ziekenhuis liggen én door de dierentuin wandelen. Het lijkt een gekke combinatie, maar in het MUMC+ is het mogelijk.
Met behulp van een Virtual Reality-bril kunnen patiëntjes op de kinderafdeling rondwandelen door een aantal dierenverblijven van de GaiaZOO.

Kinderboerderij

Speciaal voor de kinderen op de afdeling heeft het Maastrichtse bedrijf Psylaris beelden gemaakt in de Kerkraadse dierentuin. Het idee is ontstaan tijdens de coronapandemie. "Er was voorheen een project waarbij de dieren van de kinderboerderij naar de afdeling kwamen", vertelt kinderverpleegkundige Pascalle Vroemen. Maar door de coronamaatregelen was dat niet meer mogelijk.

Herstel

Volgens Vroemen is het belangrijk dat er dit soort projecten zijn op de kinderafdeling. "Het is voor de kinderen echt even een momentje van niet ziek zijn, niet bezig zijn met de verschillende handelingen die wij soms toch moeten doen", aldus de kinderverpleegkundige. "Dat is niet alleen leuk, maar helpt hen ook bij hun herstel".

Extraatje

De VR-brillen zijn geen alternatief voor het kinderboerderijproject. "Wij zijn heel hard aan het werken om dat weer opnieuw op te starten op de afdeling", zegt Vroemen. De VR-bril zal naast de kinderboerderij bestaan. "Voor kinderen die aan bed gebonden zijn bestaat met de bril de mogelijkheid, om zonder heel veel fysieke inspanning te hoeven doen, wel even een kijkje kan worden genomen in de dierentuin", vertelt Vroemen, "en even wat afleiding te kunnen bieden voor de kinderen".