Nieuw festival op Vrijthof Maastricht: Camping Kosmos

Servé Hermans en Michel Sluysmans (rechts) van Toneelgroep Maastricht. © Bjorn Frins
Muziek, beeldende kunst, dans, literatuur, debat en theater. Dat vormen de ingrediënten van Camping Kosmos. Een festival op het Vrijthof in Maastricht, dat dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt.
Initiatiefnemers zijn de Muziekgieterij, Cultura Mosa en Toneelgroep Maastricht.

Maas!

Het aantal evenementen dat op het Vrijthof plaatsvindt is begrenst. 60 dagen per jaar mogen er grote evenementen georganiseerd worden. Voor corona werd het plein in de binnenstad vooral gebruikt voor het Preuvenemint, de stadskermis en de concertreeks van André Rieu. Daar komt met Camping Kosmos nu een vierdaags festival bij. Het festival is een onderdeel van Maas!, de start van het culturele seizoen in de stad, vroeger het Parcours geheten.

Gentse Feesten

Een van de organisatoren, Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht, vertelde in het televisieprogramma Limburg Centraal over het evenement. "Camping Kosmos is als het ware een culturele gateway naar het universum. Vergelijk het qua sfeer met de Gentse Feesten, maar dan in het klein. We hebben al een aantal programmaonderdelen vastgelegd: 2 Many DJ's, Karsu en Goose komen optreden. Daarnaast zal er onder andere een Bonnefanten Pop Up Museum zijn, en zijn er theatervoorstellingen van bijvoorbeeld ZOUT."

Subsidies

Het programma wordt de komende tijd verder aangevuld. Camping Kosmos in Maastricht is van 8 tot en met 11 september. Het festival is gratis. Onder meer dankzij subsidies van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Maastricht, de Provincie Limburg en de Elisabeth Strouven Stichting.
Er kunnen 4000 mensen terecht op het festivalterrein.