PVV-kamerlid Graus wil financiële steun Rijk voor MAA

Het vliegveld in Beek. © Jean-Pierre Geusens
Het Limburgse PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus wil dat het Rijk Maastricht Aachen Airport (MAA) structureel financieel gaat ondersteunen.
Dat moet rechtstreeks gebeuren of via de Schiphol Group waarvan het Rijk grootaandeelhouder is. Graus gaat dat donderdagavond bepleiten in een Tweede Kamercommissie over Luchtvaart.

Luchtvracht

In maart nam de Tweede Kamer met 82 tegen 66 stemmen een motie van het Heerlense PVV-kamerlid aan, waarin de regering wordt gevraagd het belang van MAA als tweede nationale vliegveld voor luchtvracht te waarborgen.
Onder meer de regeringspartijen CDA en VVD stemden toen vóór de motie. De twee andere coalitiepartijen D66 en ChristenUnie waren tegen.

Toekomst vliegveld

Graus wil van de regering boter bij de vis nu het Limburgs Parlement op 3 juni een beslissing moet nemen over de toekomst van het vliegveld bij Beek. Daarbij gaat het om de keuze tussen diverse groeiscenario's en sluiting.
Voor een aantal partijen is het erg belangrijk dat ook het Rijk op een of andere manier over de brug komt en de financiële lasten niet alleen bij de provincie als exploitant en eigenaar liggen. "Ik hoop opnieuw op steun van CDA en VVD. En dat zij niet beginnen te draaien. Al ben ik daar niet helemaal gerust op", aldus Graus.

Hulp aan Schiphol

In de Tweede Kamercommissie gaat hij er overigens ook voor pleiten om van MAA eveneens een vliegveld te maken voor vakantievluchten die Schiphol niet (meer) kwijt kan.
De vergadering van de commissie begint om 18:00 uur.