Wat maakt een vermissing urgent voor de politie?

Afbeelding ter illustratie © iStock
Deze week deelde de politie twee urgente vermissingen in Limburg. Daarbij wordt de hulp van het publiek ingeroepen. Maar wat maakt een vermissing precies urgent voor de politie?
Eerst is het belangrijk om te weten wat de politie precies bedoelt met een 'urgente vermissing'. "Dat er vanuit een onrustwekkend karakter onmiddellijk opsporingsactie ondernomen moet worden om die persoon terug te vinden", vertelt een politiewoordvoerder.

Criteria

Om een vermissing daadwerkelijk als urgent uit te drukken, onderzoekt de politie of er aan bepaalde criteria wordt voldaan. Concreet kijkt de politie dan naar de volgende punten: is de vermiste persoon jonger dan 13 jaar? Is diegene verstandelijk beperkt? Heeft de vermiste persoon medische zorg nodig? Verkeert diegene in gezelschap van criminelen? Zijn er aanwijzingen voor zelfdoding of zijn er voornemens om een misdrijf te plegen? Als een van bovenstaande vragen met 'ja' kan worden beantwoord, wordt de zaak door de politie met urgentie behandeld.
Overige vermissingen zijn volgens de politie dan zaken waarbij er geen directe aanwijzingen zijn voor gevaar of de persoon heeft zelf al aangegeven er 'even tussenuit' te gaan.

Melding

Wanneer de politie een melding van een vermissing binnenkrijgt, gaat ze overleggen met de officier van justitie. "Is er (mogelijk) sprake van een misdrijf of niet? Wat zijn de omstandigheden? Op basis daarvan bepalen we of we het aanmerken als een urgente vermissing of niet", legt de politiewoordvoerder uit.

Vermissingen

De politie Limburg is momenteel nog druk met het onderzoek naar twee recente vermissingszaken. Zo wordt er gezocht naar de 48-jarige Armand Opreij uit Mheer en de 19-jarige Xavier Durlinger uit Sittard.
Opreij is CDA-raadslid bij de gemeente Eijsden-Margraten en was hier voorheen ook wethouder. Hij is ook directeur van Monumentenwacht Limburg. Opreij is maandagavond voor het laatst gezien, in de Boschstraat in Maastricht. Durlinger wordt sinds 11 mei vermist. Hij werd voor het laatst gezien in het centrum van Sittard.
Mensen die tips hebben over een van de vermissingszaken kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.