Schaarste aan chauffeurs: gaan schoolreisjes nog wel door?

Stockfoto © iStock
Busreisbedrijven staan voor een grote uitdaging, omdat de branche te maken heeft met nijpende tekorten aan buschauffeurs.
Het Beringse touringcarbedrijf Ghielen en vervoersbedrijf Munckhof uit Horst roepen jongeren op om zich te interesseren om chauffeur te worden. "Neem die stap. Het is zo'n mooi beroep", zegt directeur Léon Ghielen van touringcarbedrijf Ghielen.

Vergrijzing speelt een grote rol

Volgens branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zijn met name veel oudere buschauffeurs tijdens de coronacrisis uitgestroomd en vervolgens niet meer teruggekomen. "De sector heeft te maken met een vergrijzing. Er is wel instroom, maar niet heel groot. Werken in deze branche tijdens de coronapandemie - terwijl alles stilligt - was niet aantrekkelijk voor de jeugd", stelt woordvoerder Bas de Smit van Munckhof.

Drukte en inhaalslag coronacrisis

Ook Ghielen ziet liever meer personeel komen dan gaan, vooral nu in deze drukke periode. Tot en met de zomer rijden de groene bussen op en af. Scholen gaan met klassen op reis, het festivalseizoen begint weer, verenigingen die een dag weg willen melden zich bij het bedrijf en dan heb je de meerdaagse zomerreizen nog. "Vergeet de corona-inhaalslag niet. Groepen die toentertijd niet weg konden, willen nu dat het weer kan gaan."

Schoolreizen en langere tripjes

Omdat er dus een tekort is aan buschauffeurs is het mogelijk dat schoolreizen niet door kunnen gaan. KNV zegt dat een schoolreis nu ver van tevoren moet worden ingepland om te voorkomen dat die wordt geannuleerd, omdat er geen chauffeur is.
Volgens de branchevereniging komen meerdaagse vakantiereizen niet direct in gevaar, omdat ze beter planbaar zijn. Maar er is een risico dat ook hier busreizen worden afgeblazen. "Beide situaties zijn hier nog niet gaande. We plannen alles zo goed mogelijk zodat het door kan gaan", aldus Ghielen. Ook bij Munckhof gaan alles reisjes door.

Waarom moet ik buschauffeur worden?

Ghielen en Munkhof hopen dat de jongere generatie stappen gaat zetten richting deze sector. "Ik kan er zeker een aantal gebruiken. Zij-instromers zijn ook meer dan welkom", erkent Ghielen. Volgens hem is buschauffeur zijn een 'prachtig beroep'. "Je komt op de leukste en mooiste plekken, je hebt vrijheid, je dag ziet er nooit hetzelfde uit en passagiers stappen met een glimlach de bus uit."
Daarbij draagt een chauffeur volgens De Smit grote verantwoordelijkheden met zich mee. "Denk aan de veiligheid van de mensen in de bus. Verder ben je niet alleen buschauffeur, maar ook gastheer of -vrouw."