Buschauffeurs staken voor hoger salaris en minder werkdruk

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Buschauffeurs in Venlo leggen zaterdag hun werk neer. Ze staken voor een betere cao.
Ruim twintiger chauffeurs gaan die dag staken. Dat betekent dat er binnen de gemeente wel bussen rijden, maar beperkt.

Hoge werkdruk

"Door heel het land zijn onze leden ontevreden met het eindbod van de werkgevers. Ze willen dat er snel iets gedaan wordt aan de werkdruk, want die zorgt voor veel uitval onder de chauffeurs", legt bestuurder FNV Streekvervoer Marijn van der Gaag uit.

Te weinig personeel

Deze derde staking is onderdeel van de landelijke estafettestakingen. Werknemers willen in de nieuwe cao onder meer hogere lonen om zo jonge chauffeurs aan te trekken. De vakbond stelt dat er een tekort aan personeel is. "Daardoor zijn de dienstregelingen steeds stressvoller met pauzes die niet kunnen worden gehouden. De werkdruk is zo hoog dat hier en daar het ziekteverzuim oploopt tot 25 procent", aldus Van der Gaag.

Eindexamens

De staking kan overlast zorgen voor mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer. Daarom is er bewust gekozen voor deze zaterdag en niet komende maandag. Volgens de vakbond mogen eindexamenkandidaten hier niet de dupe van worden.
De nieuwe cao moet gaan gelden met terugwerkende kracht van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!