Minister tevreden over crisisaanpak hoogwater

Hoogwater in juli 2021 © L1
Rijkswaterstaat heeft tijdens het hoogwater in 2021 goed gefunctioneerd, ondanks dat medewerkers langdurig werden belast door de crisis en in sommige gevallen zelf getroffen werden.
Dat schrijft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een evaluatie van de hoogwatercrisis door het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid.

Ramp

De minister prijst de medewerkers van het minsiterie en Rijkswaterstaat (RWS). De bewindsman schrijft aan de Kamner dat hij overtuigd is dat de evaluaties 'bijdragen aan een betere voorbereiding op een volgende hoogwatercrisis.' De ramp had volgens minister Harbers nog groter kunnen zijn. "Dankzij de expertise, betrokkenheid, doorzettingsvermogen en bereidheid van medewerkers van het ministerie en Rijkswaterstaat om elkaar te helpen, hebben zij samen met alle partners en betrokken burgers nog erger weten te voorkomen."

Aanbevelingen

Het blijven oefenen, opleiden en trainen op crisisaanpak bij medewerkers van RWS is een belangrijke aanbeveling van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid. Zo is het advies om verschillende (hoogwater)calamiteiten te oefenen met het Waterschap Limburg en de beide veiligheidsregio's. Verder is het volgens het NIPV belangrijk om de crisisstructuur zo eenvoudig mogelijk te houden en goed te kijken wie een rol moet spelen en wie niet. Ook was er soms onduidelijkheid over de situatie doordat er te veel informatie werd gedeeld over het hoge water. Met name via whatsapp kwam er teveel informatie binnen.

Schaarse kennis

Terugkijkend op het hoogwater concludeert het NIPV dat het lastig was om de voorspellingen over de waterstand en de afvoer van de Maas goed te duiden. Er was op verschillende plekken expertise nodig om te voorspellen hoe het hoogwater zich zou ontwikkelen, maar die kennis was schaars. Ook door de vakantieperiode en openstaande vacatures, concludeert het NIPV. Daar zou Rijkswaterstaat de organisatie beter op moeten inrichten volgens het instituut.