L1mburg Centraal: Natuur gaat voor boeren bij droge Peel

Stockfoto. © iStock
Natuur in de Peel is belangrijker dan landbouw in perioden van droogte, de burgemeester Roerdalen is niet te spreken over de opstelling van het Rijk en de Veiligheidsregio rondom de opvang van vluchtelingen en basisschoolleerlingen stappen deze week op de fiets voor het fietsexamen.
Dit is L1mburg Centraal van woensdag 18 mei.

Natuur gaat boven landbouw bij droogte in De Peel

De aanhoudende droogte zorgt voor steeds meer problemen in de natuur en op het land. De droogste plekken in onze provincie zijn met name de hoge zandgronden in Noord- en Midden-Limburg. De droogte heeft nu ook politieke gevolgen. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en Limburg hebben beslist dat als deze situatie te veel schade aanricht aan de Peel, voortaan de natuur boven de landbouw gaat en er dus geen of minder grondwater mag worden opgepompt voor de beregening van gewassen.
Bekijk hier de hele reportage.

Tijdelijke woningen in elke kern van Roerdalen

Een woonerf voor Oekraïners, voor andere vluchtelingen en voor starters uit de eigen kerkdorpen. Op die manier wil Roerdalen het grote woningtekort aanpakken. Zes kerkdorpen krijgen een nieuw wijkje van elk tien tijdelijke woningen, waar de drie groepen samen gaan wonen. Roerdalen moet plaats maken voor vluchtelingen onder druk van het Rijk en van de Veiligheidsregio. Burgemeester Monique de Boer heeft daar opvallend veel moeite mee, zo liet ze blijken.
Bekijk hier de hele reportage.

Basisschoolleerlingen doen weer verkeersexamen

Basisschoolleerlingen in heel Limburg doen in deze periode examen en dan gaat het niet over examen in Engels of Aardrijkskunde. In Sittard-Geleen, bijvoorbeeld, klommen 850 leerlingen op de fiets om examen te doen, Na weken oefenen gingen ze op voor hun fietsdiploma.
Bekijk hier de hele reportage.

Limburg treft maatregelen tegen droogte

De droogte vormt alweer weken, zo niet maanden, een probleem voor de natuur en voor agrariërs. Bij waterschaarste is natuur voortaan belangrijker dan landbouw. Dat besliste de Raad van State na protesten vanuit de Peel. Te gast is gedeputeerde Geert Gabriëls.
Bekijk hier de hele reportage.

Gas duurder, sporters moeten liefst thuis douchen

Naast een gebrek aan vrijwilligers, kampen veel sportclubs op dit moment met nog een grote uitdaging, namelijk de hoge gasprijzen. Zeker bij de grotere amateurverenigingen met veel doucheruimtes kan de rekening honderden euro's per maand hoger uitvallen. Voetbalvereniging Blerick heeft daarom besloten om doordeweeks de kleedlokalen dicht te houden. Alleen in het weekend, na een wedstrijd, kan er op de club worden gedoucht.
Bekijk hier de hele reportage.