Nieuwe opleiding moet vak chauffeur aantrekkelijker maken

Nieuwe opleiding moet het vak chauffeur aantrekkelijker maken © Omroep Venlo
Om de aanhoudende daling in het aantal beroepschauffeurs tegen te gaan is er in Venlo een nieuwe opleiding om het vak aantrekkelijker te maken. De theorie wordt er onmiddellijk in praktijk gebracht.
Zo moeten chauffeurs in opleiding een beter beeld krijgen van het werk van een beroepschauffeur.

Chauffeur 3.0

Berny Jansen is zo'n beroepschauffeur. Hij is werkzaam bij Mercuur Transport, een Venlose transporteur in onder meer bloemen en planten. Zijn bedrijf stond, samen met maatwerkHRM en het Vervoerscollege Venlo, aan de wieg van de opleiding 'Chauffeur 3.0'.

Tekort

Dat er in Nederland een tekort is aan goed opgeleide beroepschauffeurs erkent de chauffeur. Diensten van zo'n 13 à 14 uur zijn eerder regel dan uitzondering. "We hadden er graag wat chauffeurs bij gehad", verklaart Jansen. "Dan hadden we bepaalde routes kunnen splitten. Maar er is geen aanwas."

Meerijden

Jansen is inmiddels zo'n zes jaar actief als chauffeur en was voor zijn werkzaamheden bij het transportbedrijf al in het bezit van een vrachtwagenrijbewijs. "En toch ben ik in het begin een aantal dagen meegereden met een andere chauffeur. Zo krijg je een veel beter beeld van hoe het werk er aan toe gaat", legt hij uit.

Laden

Een van de werkzaamheden die tijdens de opleiding beter in beeld wordt gebracht is het laden van een vrachtwagen. "Dat leer je niet in de boeken. Dat leer je alleen door het te doen en te blijven proberen", vertelt hij. "Je moet de lading ook altijd goed vastzetten. Daar zijn verschillende manieren voor en iedere chauffeur doet het anders. Maar je leert het alleen door het echt te doen, niet door te lezen hoe het moet."
Ondanks de werkdruk gaat Jansen dagelijks met veel plezier naar zijn werk. "Waarom niet? Ik heb een heerlijke baan."