Limburgse politie maakt 75.000 overuren

Stockfoto. © iStock
De politie van Limburg heeft vorig jaar zo'n 75.000 overuren gemaakt. Dat kwam met name door demonstraties over de coronamaatregelen, maar ook protesten tegen racisme en het stikstofbeleid.
Landelijk hebben de coronarellen, demonstraties en het handhaven van coronamaatregelen ruim 800.000 overuren opgeleverd bij de politie. Het prijskaartje hiervan: 44 miljoen euro.

Corona-effect

De extra inzet rondom corona was de grootste veroorzaker van overuren in 2021. "De politie heeft meer tijd en energie moeten steken in demonstraties", zegt de Limburgse politiewoordvoerder. Zo waren er vorig jaar in onder andere Venray, Venlo en Maastricht coronaprotesten. "Corona heeft dus ook effect op ons gehad. In die coronaperiode waren er ook andere demonstraties. Die kostten ook tijd."
De eenheid Limburg heeft in totaal 2.862 agenten op straat. Dat is inclusief agenten in opleiding.

Dingen anders inrichten

Het was vooral druk voor agenten op straat, maar ook opsporing had genoeg te doen als er strafbare feiten werden gepleegd tijdens demonstraties bijvoorbeeld. De drukte heeft ervoor gezorgd dat de politie sommige zaken niet kon oppaken. "Maar het meeste wel", benadrukt de woordvoerder. "We moesten een aantal dingen anders inrichten dan we van plan waren. Maar noodhulp was te allen tijde gegarandeerd."

Uren gecompenseerd

De uren die agenten overwerkten, moeten voor een groot deel nog worden gecompenseerd. Volgens de politie gaat het meerdere jaren duren voordat die rekening is vereffend. Agenten kunnen de extra uren laten uitbetalen, of extra vrije uren opnemen.
Overigens was er vorig jaar geen stijging te zien in het ziekteverzuim bij de politie in Limburg.