Moet je een zonnebril dragen bij warme dagen?

Afbeelding ter illustratie. © iStock
De afgelopen dagen is het behoorlijk warm in de provincie en schijnt ook de zon volop. Is het dan verstandig om een zonnebril te dragen? Het MUMC+ geeft tips.
Volgens oogarts dr. Noël Bauer is het geen noodzaak: "In de praktijk kan een normale portie zonlicht niet zoveel kwaad, omdat onze ogen goed met tropische omstandigheden om kunnen gaan", zo schrijft het Maastrichtse ziekenhuis in een bericht.

Filter

Volgens Bauer wordt het grote merendeel van uv-licht gefilterd door lenzen en het hoornvlies. Overigens raadt hij wel aan om een zonnebril te dragen wanneer je last hebt van het felle zonlicht.

Water en sneeuw

Op sommige plekken is het dragen van een zonnebril wél altijd verstandig. Vooral waar veel reflectie is: "Bijvoorbeeld op het water zorgt reflectie van de zonnestralen voor extreem veel uv-straling. En ook in de sneeuw. Door een tijdelijke beschadiging van het hoornvlies van de ogen kunnen mensen tijdens een wintersportvakantie bijvoorbeeld last krijgen van sneeuwblindheid. Maar daar herstellen de ogen meestal vanzelf weer van", aldus Bauer.

Beschadiging

Toch is het altijd opletten geblazen: in extremere gevallen bestaat er een risico dat het netvlies beschadigd raakt, de schade is dan onomkeerbaar. Ook waarschuwt de oogarts om nooit in de zon te kijken zonder goede bescherming. "Een zonsverduistering moet je bijvoorbeeld alleen bekijken met een volledig zwart filter voor de ogen, want een zonnebril biedt dan onvoldoende bescherming!" vertelt Bauer.

Duur of goedkoop?

De prijs van een zonnebril maakt doorgaans niet zoveel uit, meent de oogarts. Zolang de glazen maar volledig tegen uv-licht beschermen: "Goedkoop is in het geval van een zonnebril niet per se duurkoop. Een plastic brilletje van een euro of twintig kan al prima voldoen."