LLTB overweegt stappen tegen beregenregels De Peel

De natuur van de Peel is bij droogte voortaan belangrijker dan de landbouwsector © Istock
De Limburgse landbouwlobby kijkt of het nieuwe beregeningsbeleid rond de Peel juridisch kan worden aangepakt.
Dat zegt bestuurslid Peter van Dijk van de Limburgse land- en tuinbouwbond LLTB bij radioprogramma L1 Vandaag.

Verbijsterd

"Je kunt rustig stellen dat wij volkomen verbijsterd zijn", zegt hij over de beslissing om een vergunning te eisen van boeren die hun akkers willen beregenen. Dat besluit van de provincies Limburg en Noord-Brabant werd woensdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het belang van de natuur in de Peel voor het eerst belangrijker dan het belang van de boeren in die regio.

'Overdreven'

Het hoogveen in natuurgebied de Peel loopt gevaar door verdroging. Dat probleem wordt nog verergerd als boeren in de omgeving het grondwater oppompen. Maar volgens Van Dijk wordt dat schromelijk overdreven. "De hoeveelheid grondwater die door de landbouw wordt opgepompt, valt in het niet bij het water dat elke dag uit het natuurgebied lekt", stelt Van Dijk. "De provincie moet iets doen om dat weglekken te voorkomen, niet de landbouw aanpakken."

Gerommel in de marge

De komende twee jaar is er een overgangsregeling waarin boeren bijvoorbeeld kunnen overstappen op minder dorstige gewassen, maar ook daar heeft de LLTB-bestuurder weinig vertrouwen in. "Welk gewas je ook zaait, ze hebben allemaal water nodig. Deze maatregel is voor de natuur gerommel in de marge, maar voor de boeren en hun gezinnen is dit een gamechanger." Hij noemt het verder 'pertinente onzin' dat de functies natuur en landbouw niet naast elkaar zouden kunnen bestaan. "Je brengt het economisch perspectief van een hele regio om zeep."

Voor het blok

De landbouwwoordvoerder voelt zich ook door het provinciebestuur voor het blok gezet. "We zitten al twee jaar met de provincie in dit traject, en dan is dit ineens de einduitkomst. De consequenties hiervan zijn niet te overzien."