Eerste tropische dag van het jaar: 30 graden in Limburg

Stockfoto. © iStock
De eerste lokale tropische dag van dit jaar is een feit. Het KNMI-weerstation in Arcen heeft woensdagmiddag 30,1 graden gemeten. Het is in ons land nog niet eerder zo warm geworden op 18 mei.
De eerste tropische dag van het jaar komt volgens Meteo Limburg ongeveer een maand eerder dan vroeger. Dat was (toevalligerwijs) ook vorig jaar nog het geval: toen werd pas op 16 juni de eerste tropische dag in de provincie gemeten.
Het vorige warmterecord was gemeten in Maastricht in 1918: toen werd het 27,9 graden in de provinciehoofdstad.

De Bilt

Mocht de temperatuur later op de dag op het hoofdmeetstation in De Bilt oplopen tot meer dan 26,3 graden dan is er ook officieel sprake van de warmste 18 mei ooit gemeten. Of dat gehaald wordt is nog onzeker, aangezien het momenteel in De Bilt 23,2 graden is.

Natuurbranden

Ondertussen waarschuwt de veiligheidsregio van Zuid-Limburg nog eens voor natuurbranden. "Het is erg droog in onze regio. Het risico op een natuurbrand is groot. Daarom zijn wij extra alert. Jij toch ook? Veel natuurbranden ontstaan namelijk door menselijk handelen", aldus de organisatie in een tweet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!