Landing luchtballon op voetbalveld: 'Veiligheid boven alles'

De voetbalwedstrijd moest gestaakt worden nadat er pardoes een luchtballon op het veld landde. © Maud Kelleners
Ballonvaarder Hans Pauw uit Cadier en Keer ziet zichzelf niet als een held vanwege een noodlanding die hij dinsdagavond maakte op een voetbalveld in Stein.
"Je gelooft het misschien niet, maar ik beschouw dit als een normale landing. Veiligheid gaat boven alles", vertelt Pauw woensdagmorgen bj de L1 Nieuwsshow.

'Geen moment van angst'

Terwijl de dames van RKSV De Ster een inhaalwedstrijd speelden tegen VV Sittard, verscheen er dinsdag rond 20:50 uur een grote schaduw op het veld. Een half uur van tevoren wilde hij al een landing inzetten, maar dat kon niet vanwege een ingezaaid veld. "Ik heb me afgemeld bij de verkeerstoren en moest de vaart doorzetten. Het gas raakte op en ik zei tegen mijn twee passagiers dat ik hem op het eerste veld dat ik zou tegenkomen zou neerzetten."
Zo gezegd, zo gedaan. In de ogen van de ballonvaarder was dit een perfecte landing. "Je moet altijd rekening houden met de veranderlijke wind. Boven is de wind anders dan beneden. Maar de passagiers waren laaiend enthousiast. Er was geen moment van angst."

De handen uit de mouwen steken

De landing trok veel bekijks. De luchtballon kwam uiteindelijk zonder schade op de grond, maar het duel moest kort worden gestaakt. "De scheidsrechter kwam naar me toe en vroeg hoe lang het opruimen ging duren. Ik zei: als jullie meehelpen, is het zo gepiept", zegt Pauw lachend. En die hulp kwam van alle hoeken: de ballon ging in een zak en de mand werd van het veld gedragen. "Dat heeft zo'n 20 minuten geduurd, waarna er weer gespeeld kon worden."

'Achteraf een glaasje gedronken'

Al met al noemt Pauw het een geweldige ervaring, maar nieuw is het niet voor hem. "Ik heb vaker wel iets meegemaakt, maar we hebben er achteraf een glaasje op gedronken", aldus de ballonvaarder.
Zo zag de noodlanding op het voetbalveld eruit: