Nieuwe rector magnificus UM: 'Komen uit moeilijke periode'

Pamela Habibovic, rector magnificus van Universiteit Maastricht. © L1
De nieuwe rector magnificus van de Universiteit Maastricht, Pamela Habibovic, ziet de psychische gezondheid van studenten als prioriteit, want 'de moeilijke periode is nog niet voorbij'.
Habibovic kreeg de titel van rector magnificus donderdag overgedragen van Rianne Letschert, haar voorganger. Ze is daarmee de tweede vrouwelijke rector magnificus in Maastricht. Daarvoor was ze actief als hoogleraar anorganische biomaterialen binnen de universiteit.

Glas is halfvol

Onderwerpen zoals de woningnood en de psychische gezondheid van studenten die gedurende de coronapandemie achteruit holde, hebben haar volledige aandacht. "We komen uit een moeilijke periode en die is nog steeds niet voorbij. Maar, we moeten het wel positief bekijken. We hebben namelijk veel geleerd. De flexibiliteit die er toen gevraagd werd, kunnen we nu nog steeds gebruiken. Die nemen we mee in de innovatie van ons onderwijs. We kijken bijvoorbeeld naar vormen van online lesgeven waardoor er op sommige punten moeilijkheden opgelost kunnen worden", vertelt Habibovic.

Verhouding tussen mannen en vrouwen

Habibovic beschouwt haar benoeming als bewijs dat er nog veel te winnen valt op het gebied van emancipatie. "Het laat zien dat het nog niet gebruikelijk is dat veel vrouwen zetelen in een college. In Maastricht is het wel beter dan bij andere universiteiten." Deels dankt ze daar haar voorgangster Rianne Letschert voor: "Ze heeft een omgeving gecreëerd waar verjonging en modernisering hoog in het vaandel staan."