Limburgse werkgevers: 'Zorgen om thuiswerkende grenswerkers'

Afbeelding ter illustratie © iStock
De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) maakt zich zorgen over de situatie van thuiswerkende grenswerkers na het einde van de coronapandemie. Een brandbrief is inmiddels naar de regering gestuurd.
Tijdens de coronacrisis bleven thuiswerkende grenswerkers die een baan hadden in Duitsland, België of Nederland vallen onder de fiscale en sociale wet- en regelgeving van het land van de werkgever. Deze regeling stopt per 1 juli.

Een hoop gedoe

Zonder deze regeling wordt het een heel gedoe voor zowel de grenswerker als diens werkgever om (deels) thuis aan de slag te blijven. De werkgever moet hem of haar namelijk sociaal verzekeren in het land waar hij of zij woont. Tegelijkertijd moet een deel van het loon belast worden in het land waar de werkgever is gevestigd. Voor de grenswerkers in kwestie kan dit betekenen dat ze geen aanspraak meer kunnen maken op de aftrek van hypotheekrente. Daarbij kan het zo zijn dat ze onder andere regelingen vallen wat betreft pensioen, ziektekosten of kinderbijslag. Tijdens de coronacrisis golden de regelingen van het werkland nog voor de grenswerkers, maar dat gaat dus veranderen.
De LWV en de andere regionale werkgeversverenigingen in Nederland verwachten dat dit een flinke administratieve rompslomp op gaat leveren.

Goede regeling noodzakelijk

Voor ambtenaren blijven de huidige regels wél in stand. In een persbericht stelt de LWV dat er geen sprake mag zijn van een uitzonderingspositie en dat er een goede regeling voor alle grenswerkers moet komen. Tot er goede, structurele afspraken zijn gemaakt, zou volgens de vereniging de huidige regeling verlengd moeten worden. Aangezien 1 juli snel nadert, roept de LWV de ministers Kaag van Financiën en Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om snel in actie te komen.
In Limburg gaat het over zeker 10.000 grenswerkers en in heel Nederland over minimaal 80.000 werknemers.

Praktijkvoorbeeld

In december vorig jaar maakte L1 een reportage over studentenpsycholoog Liesbeth Mouha uit Tongeren, die werkt voor de Universiteit van Maastricht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!