Zes aanhoudingen in netwerk (inter)nationale anabolenhandel

Stockfoto © iStock
De politie heeft dinsdag zes aanhoudingen verricht na een maandenlang onderzoek in een (inter)nationaal netwerk in anabolenhandel.
De personen worden verdacht van deelname aan het proces van de handel van anabole steroïden. Dat laat de politie weten in een persbericht.

Huiszoekingen

Leeftijden en woonplaatsen worden niet genoemd, maar wel heeft de politie meerdere huiszoekingen gedaan: in acht woningen en in vijf bedrijfspanden in Heerlen, Landgraaf, Geleen, Maastricht, Voerendaal, Kerkrade en Eygelshoven. Hierbij is beslag gelegd op grote sommen contant geld, binnen- en buitenlandse rekeningnummers, onroerend goed, grote hoeveelheid anabole steroïden, zes luxe voertuigen en voorwerpen, sieraden en modeartikelen.

Webshop

Ook is er een webshop offline gehaald: om welke het gaat, wil de politie niet bekendmaken. Bij de webshop werden volgens de politie elke dag bestellingen ontvangen van gebruikers in heel Europa. In de laatste drie jaar zouden er meer dan 60.000 bestellingen zijn geweest door ruim 11.000 klanten. In vier jaar tijd zorgde dat voor een omzet van ongeveer zes miljoen euro.

Gebruik niet altijd verboden

Bezoekers die nu naar de webshop willen gaan, krijgen een bericht van de politie te zien met een link naar een pagina met voorlichting over het gebruik van anabole steroïden. Overigens is het gebruik daarvan, buiten de topsport, niet strafbaar. De handel van de prestatieverhogende middelen is wel verboden. Ze worden veel in de sport gebruikt om prestaties te verbeteren en om sneller spiermassa aan te maken.

'Bedreiging voor gezondheid'

Volgens de politie vormt de verkoop en het gebruik van anabole steroïde 'een bedreiging voor de volksgezondheid'. In het onderzoek heeft de politie samengewerkt met de Dopingautoriteiten en het Ministerie van Volksgezondheid.