Nog onzeker of Limburg extra opvangplekken kan realiseren

Stockfoto. © iStock
Het is uiterst onzeker of Limburg genoeg extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen kan realiseren. De overheid heeft ook voor de twee veiligheidsregio's in Limburg de inspanningsverplichting gegeven om voor de zomer meer opvangplekken te creëren.
Het is nog niet bekend hoeveel extra opvangplekken er in de provincie moeten komen.

Voorstel

"We moeten van het Rijk binnenkort met een voorstel komen", laat een woordvoerder van veiligheidsregio Zuid-Limburg aan L1 weten. Veel tijd is er echter niet meer: eind juni wil staatssecretaris van asiel Eric van der Burg dat de extra 25.000 gerealiseerd zijn.

Leegstaande panden

Om de extra opvangplekken te realiseren, wordt er onder andere gekeken naar leegstaande panden. "Deze kun je bijvoorbeeld ombouwen, dan blijf je plekken bij elkaar sprokkelen." Ook doet de veiligheidsregio een eerste oriëntatie op de inzet van flexwoningen. Daarvoor liggen nog geen concrete plannen van op tafel, maar 'daar hoor je ook opties over elders in het land', aldus een woordvoerder.
De veiligheidsregio's verwachten deze zomer te kunnen voldoen aan de eerdere vraag van Van der Burg om 50.000 opvangplekken te creëren. In Limburg gaat het om 4.000 plekken. De verwachting is dat hier nagenoeg aan wordt voldaan.

'Meer plekken zijn hard nodig'

De extra opvangplekken zijn in ieder geval 'hard nodig', zo staat in een persbericht van dinsdagmiddag. Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat naar Nederland komt, blijft namelijk groeien. Burgemeester van Maastricht en voorzitter van veiligheidsregio Zuid-Limburg, Annemarie Penn-te Strake, wil niet alleen extra opvang voor Oekraïense vluchtelingen realiseren, maar sluit evenmin de ogen voor de landelijke noodtoestand bij de opvang van asielzoekers van buiten Oekraïne. "Dit is de reden waarom sinds vrijdagavond op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zo’n 50 asielzoekers voor maximaal een week opgevangen worden in de doorstroomlocatie in Glanerbrook in Geleen. Dit was mogelijk omdat er op dat moment geen Oekraïense vluchtelingen in Glanerbrook verbleven en de opvang van de asielzoekers voor een korte periode is", aldus Penn-te Strake. Het is echter niet de bedoeling dat de Veiligheidsregio's zich gaan bezighouden met de opvang van asielzoekers. Die taak blijft bij het COA.
Op dit moment verblijven ruim 36.000 vluchtelingen uit Oekraïne in gemeentelijke noodopvanglocaties. Daarvan bevinden zich er ongeveer 2.300 in Limburg. Er zijn echter nog meer Oekraïense vluchtelingen in Nederland: sommigen wonen bij particulieren en staan (bijvoorbeeld) niet ingeschreven in de gemeente.