Aantal foodtrucks in Limburg bijna verdriedubbeld

Stockfoto © iStock
Het aantal foodtrucks in Limburg is de afgelopen vijf jaar bijna verdriedubbeld. In 2017 waren in onze provincie 49 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er 143.
Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) dinsdag op basis van cijfers uit het KVK Handelsregister.

Bijdragen aan evenementen

De trucks worden met name ingezet bij festivals. Volgens Onno van Gent, eigenaar van vraag en aanbodplatform Foodtruckbooking.com, is de toename te verklaren doordat de mobiele keukens steeds meer bijdragen aan de evenementen.
"Ze dragen in belangrijke mate bij aan de sfeer. Daarbij vindt er een verschuiving plaats. De consument vindt niet alleen de kwaliteit van het eten belangrijk, hij vraagt ook om vernieuwing. Denk hierbij aan sushi, vegetarisch of vegan eten. Koken met producten van lokale ondernemers is daarnaast de trend. Een goede foodtruck onderscheidt zich met vers en gezond eten, gecombineerd met een origineel concept", aldus Van Gent.

Cijfers andere provincies

Nederland telde in 2017 bijna 1200 geregistreerde foodtrucks. Dit jaar zijn dat er bijna 2500. Het gaat om een toename van 110 procent.
Als we verder inzoomen is te zien dat bijna de helft van de foodtrucks (iets minder dan 45 procent) is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. De twee provincies hebben er samen 1113. In Drenthe zijn met 51 registraties de minste foodtrucks te vinden. In Noord-Holland zijn 21,1 trucks per 100.000 inwoners, gevolgd door 18,6 per 100.000 inwoners in Flevoland en 17,6 in Zeeland. In Overijssel zijn per 100.000 inwoners slechts 8,1 foodtrucks geregistreerd.

De fulltime foodtruckondernemer

De vestigingslocatie zegt volgens Van Gent niet zoveel over waar de foodtrucks te vinden zijn. "Het is gebruikelijk dat foodtruckeigenaren grotere afstanden afleggen om op festivals en events te staan." Wel ziet hij dat het type foodtruckondernemer verandert. "Waar het eerder veel parttimers waren die naast hun foodtruck nog een baan of een andere bedrijfsactiviteit hadden, krijgen de fulltime foodtruckondernemers de overhand."
Van Gent schat het aantal fulltime foodtruckondernemers op 65 procent van het totaal. "Naast festivals richten deze ondernemers zich op het verzorgen van de complete catering bij bedrijfs- en familiefeesten."