Links blok in Venray haakt af

Gemeentehuis Venray © Google Streetview
De drie linkse partijen SP, PvdA en GroenLinks in Venray gaan geen deel uitmaken van de nieuwe coalitie.
Ze haken af omdat ze samen geen wethouder mogen leveren. Door zich te presenteren als één links blok met vier zetels vonden zij daar aanspraak op te kunnen maken.

Zetels

Ieder voor zich zouden ze daar niet voor in aanmerking komen. De SP heeft twee zetels, PvdA en GroenLinks ieder één. De coalitie in Venray gaat nu gevormd worden door Venray Lokaal, VVD, Samenwerking Venray en D66. Ze leveren ieder één wethouder, maar daar komt een jaar lang een vijfde wethouder bij.

'Geen ervaring'

Volgens fractievoorzitter Harold Stevens van Venray Lokaal hebben de nieuwe beoogde wethouders geen bestuurlijke ervaring. “Daarom vinden we het belangrijk dat een ervaren bestuurder uit het huidige college tijdelijk als vijfde wethouder aansluit. Na een jaar bekijken we de situatie opnieuw”, aldus Stevens.

Kwaliteit

Ook VVD-fractievoorzitter Wim de Schryver vindt het verantwoord daarvoor te kiezen. “Venray moet kwalitatief goed bestuurbaar zijn”, zo verklaart hij. Vrijdag wordt bekendgemaakt wie die zittende wethouder is die nog even aanblijft. Naar verluidt gaat het om Jan Jenneskens (D66). Ook de namen van de nieuwe wethouders komen vrijdag naar buiten.

'Spijtig'

Stevens noemt het heel erg spijtig en heel erg jammer dat de drie linkse partijen zijn afgehaakt. “We hadden iets nieuws kunnen laten zien in een tijd dat er heel veel op het spel staat”, zo de fractievoorzitter van Venray Lokaal. Fractievoorzitter Jan Hendriks van de SP omschrijft de gang van zaken als ouderwetse politieke mannetjesmakerij. Terwijl de uitgesproken intentie was dat niet meer te doen en voor politieke vernieuwing te kiezen.

'Voldoende vertrouwen'

“Programmatisch waren we er bijna uit. We hebben sinds het aftreden van CDA-wethouder Jan Loonen en het vertrek van het CDA uit de coalitie met de zeven partijen ook prima samengewerkt. Je zou denken dat dat voor voldoende vertrouwen heeft gezorgd. Maar bij het invullen van de poppetjes is het mis gegaan”, zo Hendriks. Hij geeft aan dat de gang van zaken hem daarom steekt en aanvoelt als wantrouwen.
Hendriks stelt dat de linkse partijen ook een ervaren wethouderskandidaat hadden. Bovendien vindt hij dat nu zeer waarschijnlijk zittend D66-wethouder Jenneskens aanblijft, de beoogde nieuwe D66-wethouder Daan Janssen ook even pas op de plaats had kunnen maken en na een jaar had kunnen instappen.
De nieuwe coalitie in Venray kan rekenen op 17 van de 27 zetels in de gemeenteraad.