Asielzoekers Schinnen zien af van hongerstaking

Een aantal bewoners van de noodopvang tijdens de sit-in © Riël Linssen (L1)
Asielzoekers in het azc van Schinnen zien alsnog af van een voorgenomen hongerstaking. Dat laat Vluchtelingenwerk Nederland aan L1 weten.
Oorspronkelijk was het plan van de asielzoekers om vanaf afgelopen maandag niet meer te eten of te drinken, uit protest tegen de in de hun ogen trage afwikkeling van hun asielaanvraag.

Twijfels

In aanloop naar de start van de hongerstaking aan het begin van de maandagavond kwam er toch bij velen twijfel, omdat ze het middel hongerstaking te heftig vonden. Besloten werd om er nog een nachtje over te slapen. Dinsdagmorgen hebben de asielzoekers aan Vluchtelingenwerk laten weten volledig af te zien van de hongerstaking. Afgelopen donderdag hield een twintigtal mannelijke asielzoekers wel een zogenaamde sit-in op het terrein, eveneens om aandacht te vragen voor hun situatie.

Enorme onzekerheid

Vluchtelingenwerk Nederland staat in nauw contact met de asielzoekers in het azc van Schinnen. Volgens Evita Bloemheuvel van de organisatie is het grootste probleem bij de bewoners de enorme onzekerheid. “In de asielprocedure hebben ze doorgaans twee gesprekken met de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND)”, zegt Bloemheuvel. “Asielzoekers hebben via WhatsApp contact met vluchtelingen in de rest van het land. Daar horen ze van dat die al gesprekken voerden. Zelf wachten de meeste mensen in Schinnen nog op het eerste gesprek. Ze zijn bang vergeten te worden.”

Wettelijke termijn niet gehaald

Een woordvoerster van de IND gaf eerder al aan dat in een derde van de gevallen inderdaad de wettelijke termijn niet wordt gehaald. Een asielzoeker hoort binnen zes maanden uitsluitsel te krijgen over de aanvraag, maar volgens de IND komt een uitloop naar zeven maanden geregeld voor. Dat komt door een tekort aan personeel.
Vluchtelingenwerk Nederland roept de IND op om ‘structureel een betere bezetting’ van personeel te krijgen. “Als er plotseling veel asielaanvragen zijn, kunnen die vlug worden afgewerkt. Is er even minder te doen, dan zouden de IND’ers tijdelijk ander werk kunnen doen. Vluchtelingen zoals in Schinnen zijn daarmee geholpen.”