Simpelveld krijgt coalitie van vier partijen, inclusief CDA

Het gemeentehuis in Simpelveld. © Camiel Schnackers (L1)
De gemeente Simpelveld stevent af op een coalitie van Burgerbelangen, Leefbaar Simpelveld, CDA en Lokaal Actief.
Samen zijn die vier partijen goed voor tien van de 15 zetels in de gemeenteraad.

Concept-akkoord

Het is de bedoeling dat er over een week tot anderhalve week een concept-coalitieakkoord op tafel ligt. Half juni zou dat dan goedgekeurd moeten worden door de raad. Ook moeten dan de nieuwe wethouders worden geïnstalleerd.
Zittend wethouder Wiel Schleijpen van Burgerbelangen zegt dat het de wil en de intentie is van de vier partijen om samen de nieuwe coalitie te vormen. "Het zou me bevreemden als we er niet uitkomen. Maar het is natuurlijk pas definitief rond als er een akkoord is bereikt", aldus Schleijpen.

Wethouders

Behalve over de inhoud van het coalitieprogramma moeten Burgerbelangen, Leefbaar Simpelveld, CDA en Lokaal Actief het ook eens worden over de verdeling van de wethoudersposten. Simpelveld mag wettelijk maximaal drie fte aan wethouders hebben. Dat wil zeggen dat er in ieder geval deels gewerkt moet worden met deeltijd-wethouders om alle vier partijen aan bod te laten komen.

Samen 1

Eind april trok Burgerbelangen als op één na grootste partij het initiatief naar zich toe bij de coalitievorming. Zoals gebruikelijk had Samen 1 als grootste partij na de verkiezingen van maart het voortouw genomen om tot een coalitie te komen. Maar de drie andere lokale partijen zagen niks in samenwerking met Samen 1.

Zetels

Die partij belandt daardoor nu als enige in de oppositie, ondanks dat zij de grote winnaar van de verkiezingen was en steeg van twee naar vijf zetels. Bij die verkiezingen behielden Burgerbelangen en Leefbaar Simpelveld hun vier respectievelijk drie zetels. Lokaal Actief zakte van drie naar één zetel, het CDA van drie naar twee zetels.
De afgelopen twee bestuursperiodes bestond de coalitie uit Burgerbelangen, Leefbaar Simpelveld en Lokaal Actief.