Boegbeeld stadsbestuur Sittard-Geleen gaat met pensioen

Oud-wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen in L1mburg Centraal. © L1
Hij was bijna vier decennia lang het boegbeeld van de gemeente Sittard-Geleen. Na een politiek-bestuurlijke carrière van 36 jaar gaat Pieter Meekels binnenkort met pensioen.
Meekels stond bij de gemeenteraadsverkiezingen al niet meer op de lijst van partij GOB. In L1mburg Centraal blikt de scheidend wethouder terug op zijn jaren als bestuurder.

'Liever later wethouder geworden'

"Al met al kijk ik met een tevreden gevoel terug. Er zijn dingen goed gegaan, er zijn ook dingen mis gegaan. Achteraf gezien had ik liever pas later wethouder geworden in de fusiegemeente Sittard-Geleen. Na de herindeling in 2001 was er eigenlijk nog sprake van drie op zichzelf functionerende gemeenten: Sittard, Geleen en Born. Met name Born had toen het gevoel erbij geduwd te zijn, met alle emoties van dien. Die sentimenten zijn nu veel minder, bij een bepaald groepje leeft het nog, maar dat zie je altijd rondom herindelingen."

Grote dossiers

Gevraagd naar grote dossiers die Meekels zullen bijblijven komt hij uit bij de redding van de Zuyderland-ziekenhuizen (destijds Orbis in Geleen), en autofabrikant VDL Nedcar in Born. "Toen Mitsubishi bekend maakte geen auto's meer te produceren werd er een tent opgezet voor de fabriek waar het personeel samenkwam. De emoties onder de medewerkers hebben me gesterkt álles op alles te zetten de werkgelegenheid te behouden."

VDL Nedcar

De toekomst van VDL Nedcar is nog altijd onzeker, er is namelijk nog geen nieuw automodel. "Ik heb daar nog altijd veel overleg over. Ik maak me wel zorgen, maar de signalen zijn positief, dus ik heb goede hoop over de toekomst van de fabriek."
Meekels is op dit moment waarnemend voorzitter van de partij GOB. Zodra er een nieuw college is, wordt hij de voorzitter. "Nu de partij zo groot is geworden zeggen mijn collega's grappend: had je niet vier jaar eerder kunnen, dan waren we toen al zo groot geweest."
Dinsdag is er een afscheidsreceptie georganiseerd voor Pieter Meekels.