Justitie houdt vast aan moordverdenking huisarts Maastricht

Het zorgcentrum waar de schoonmoeder van de huisarts woonde. © L1
Het Openbaar Ministerie verdenkt de Maastrichtse huisarts George W. nog altijd van moord op zijn schoonmoeder. Dat bleek maandag tijdens de rechtszaak in Roermond.
In januari werden bij de rechtbank 18 getuigen-deskundigen gehoord, maar die verhoren hebben bij het Openbaar Ministerie (OM) niet tot andere inzichten geleid. De huisarts wordt nog altijd verdacht van moord en het niet leveren van de juiste zorg.

Medicijnen

De 61-jarige huisarts George W. staat terecht omdat hij volgens het Openbaar Ministerie in 2016 zijn schoonmoeder een dusdanige hoeveelheid medicijnen heeft toegediend, dat ze als gevolg daarvan is overleden. De vrouw woonde op dat moment enkele maanden in verzorgingstehuis Martha Flora in Maastricht. Daarvoor woonde ze in Frankijk. De 76-jarige vrouw was psychiatrisch patiënt en ook dementerend. Haar schoonzoon was tevens haar huisarts en besloot in juli van dat jaar palliatieve sedatie toe te passen. Er werden medicijnen toegediend om de vrouw slaperig te maken en uiteindelijk uit haar lijden te verlossen.

Terminaal

“Onbegrijpelijk, er is geen enkele aanwijzing dat mijn cliënt schuldig is aan moord", zegt advocaat Bart Welvaart bij de start van de inhoudelijke behandeling. "Deskundigen hebben aangegeven dat de schoonmoeder terminaal was en dat de huisarts palliatieve sedatie heeft toegepast.”
Medewerkers van de kliniek vertrouwden de zaak niet en deden een melding bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die schakelde na onderzoek de politie in. Na omvangrijk onderzoek besloot het OM de huisarts te vervolgen wegens moord. De man zat een tijdje vast, maar mocht na een uitspraak van het gerechtshof zijn strafproces in vrijheid afwachten.

Getuigen-deskundigen

Dat proces startte in januari, toen voor de rechtbank allerlei getuigen werden gehoord. Daarbij ging het onder meer om medewerkers van de kliniek en om een aantal deskundigen. Eén van hen verklaarde dat de schoonmoeder terminaal hartpatiënt was en dat de weg die de huisarts inzette volledig terecht was. Hij sprak van een natuurlijke dood. Toch blijft het Openbaar Ministerie vasthouden aan de verdenking van moord met een vooropgezet plan. De hoge kosten van de kliniek en de erfenis zouden het motief zijn, denkt de officier van justitie.

Onschuldig

De huisarts zelf zegt al jarenlang onschuldig te zijn. Zijn advocaat is ook verbaasd dat het OM vast blijft houden aan de verdenking van moord. “Zeker nadat de rechtbank zelf, wat uniek is, de belangrijkste getuigen en deskundigen hoorde, moet het toch duidelijk zijn dat er geen enkel bewijs is”, aldus zijn advocaat.

Dossier

De rechtbank nam maandag het dossier door met de verdachte. Daarbij werd vooral gesproken over de periode voorafgaand aan het overlijden van de vrouw. Centrale vraag is of de toestand van de schoonmoeder de gekozen behandeling rechtvaardigde. Volgens verdachte George W. moest er iets gebeuren, omdat de toestand van de vrouw snel verslechterde. "Ze was impulsief en gevaarlijk," zei George W. Volgende week gaat de zaak verder. De strafeis wordt in juni verwacht.