'Stan T. wilde strijd om voogdij kind winnen met huurmoord'

Oplichter Stan T. werd op landelijke televisie geconfronteerd door Alberto Stegeman. © SBS
Het 'bestellen' van de moord op zijn ex-partner was voor Stan T. (24) het antwoord op een slepende voogdijkwestie. De beruchte oplichter mocht zijn kind niet zien en hoopte daar via een huurmoord verandering in te brengen.
Dat blijkt uit informatie van L1. De beoogde contract killer heeft over de plannen van Stan verklaard bij de Amerikaanse veiligheidsdienst Federal Bureau of Investigation (FBI).

Verborgen web

Eerder meldde L1 al dat Stan sinds enige tijd vastzit voor 'een poging tot uitlokking van een moord', zoals justitie het noemt. De in Vlodrop geboren twintiger zocht volgens de aanklager via internet naar een huurmoordenaar. Daarbij gebruikte hij het dark web, een verborgen deel van het internet. Via dark web kwam hij in contact met een vooralsnog onbekende man.

Belgische kust

De twee wisselden informatie uit over de klus. Wat Stan niet wist, is dat de man zich in april 2021 bij de FBI meldde. 'Hij heeft me gevraagd zijn ex te vermoorden en zijn zeven maanden oude kind mee terug te nemen naar een adres in België.' Stan woonde tot zijn arrestatie in december vorig jaar aan de Belgische kust.
De man lepelde verschillende details op die zijn verhaal ondersteunden. Zo wist hij de naam en woonplaats van Stans ex-partner te noemen. 'Ik heb geprobeerd contact met haar te krijgen via Facebook, maar ze reageert niet en ik ben bang om me bij de politie te melden', schrijft de beoogd huurmoordenaar naar de FBI.

Niet op vakantie

Stan is een bekende van de politie, maar kwam tot op heden vooral in beeld vanwege grootschalige oplichting. Hij is meermaals veroordeeld. In zijn nieuwe zaak zit wederom oplichtingsverdenking. Volgens justitie heeft Stan aan minstens veertien mensen een vakantiehuisje verhuurd via internet, om vervolgens het geld in zijn zak te steken en het huisje nooit te leveren.

Openstaande zaken

Dinsdagmorgen staat Stan voor de rechter in Breda. Het is de eerste tussentijdse zitting in de zaak rondom de bestelmoord en de vakantiehuisjes. Advocate Gitte Stevens wilde in aanloop naar die zitting geen commentaar geven. Stan heeft overigens nog twee zaken openstaan. Hij ging in hoger beroep tegen celstraffen van zes en vijftien maanden.