Klokkenestafette: in Susteren weten ze waar de klepel hangt

Beiaardier Sjef Spiering in de H. Amelbergabasiliek in Susteren © L1 (Peter Beeker)
Oordoppen in en met vier man tegelijk handmatig de klepel tegen de klok slaan. Die uitdaging gingen beiaardiers in Echt-Susteren aan om zondag alle kerklokken volgens een strak draaiboek te laten luiden.
Het Klinkend Klare Klankenfestival is een estafette langs vijf mini-concerten in vijf kerken.

Meer dan hobby

Het is ongelofelijk klein, onhandig en oud daar boven in de basiliek van Susteren. De vier beiaardiers hoeven dit gelukkig niet iedere zondag te doen. "Alleen op speciale momenten klauteren wij de toren in", vertelt beiaardier Sjef Spiering. Het vak van beiaardier is meer dan een hobby. André van de Ven: "Meestal gaat alles ritmisch goed maar we zien elkaar niet eigenlijk."

Doedelzak

"Dit brengt mij terug naar mijn jeugd. Als jong mannetje hing ik al in de touwen van de kerkklok in Wijlre", vertelt Ad Gijzels van Werkgroep Cultureel Erfgoed. "Omdat we de afgelopen twee jaar niets hebben kunnen organiseren is het festival alleen maar groter geworden", constateert hij tevreden.

Traditie

Behalve muziek van luidende klokken waren er in de verschillende kerken ook optredens van koren tot en met doedelzakspelers en Afrikaanse percussiegroepen. Ad Gijzels: "Niet iedereen is blij met kerkklokken die vanaf zondagochtend gingen luiden maar ik vind dat we deze traditie wel in ere moeten houden."