Voor bluesmuzikant Phil Bee (63) begint carrière nu pas

Afbeelding ter illustratie © Instagram Phil Bee
Bluesmuzikant Phil Bee uit Margraten timmert al 30 jaar muzikaal aan de weg.
Zijn doorbraak bij het grote publiek beleefde hij vorig jaar met het winnen van The Voice Senior. Nu brengt hij zijn 20e album uit: "Als ik heel eerlijk moet zijn, het is meteen ook mijn beste."

Seizoensopening

Zaterdag 21 mei presenteert Philippe Bastiaans (Phil Bee) zijn nieuwe album tijdens een concert in het Openluchttheater in Valkenburg. Dat is meteen ook de seizoensopening voor het theater in het Geulstadje. Bastiaans staat er op de planken met een 11-koppige band, dezelfde band als waarmee hij ook zijn 20e album opnam, 'Live at Tivoli Vredenburg'. De opnames dateren van november 2021, Bastiaans had toen net The Voice Senior gewonnen: "Dat was geweldig, en je moet het moment pakken als het er is. Ik heb toen bij Jinek opgetreden, bij Johnny de Mol, al die nationale talkshows. Alleen maar mooi, daar doe je het allemaal voor."
Onderdeel van het winnen van de talentenjacht was dus het geven van een concert in Tivoli Vredenburg: "Dat was net voor de laatste lockdown, 24 november. Het mocht toen net wél, de zaal mocht volgens mij voor de helft vol. Het publiek was zeer enthousiast, dat hoor je ook op de opnames. Dat zweept mekaar op. Als band geef je gas, en als het publiek dat ook doet, dan is dat fantastisch. Vantevoren moet je beslissen of je zo'n concert gaat opnemen, want dan moet je namelijk alle instrumenten apart opnemen om later te kunnen mixen. Dat hebben we gedaan. Maar... Je weet het maar nooit. Voor hetzelfde geld is het wel ok, maar niet cd-waardig, en je gaat het niet uitbrengen om het maar uit te brengen. Maar we merkten allengs, tijdens het concert al, dat het wel erg lekker liep. We hadden 1 uur en 40 minuten muziek, uiteindelijk is er een uur op de cd beland."

'Warm bad'

Voor Phil Bee is het zijn 20e album, en "als ik heel eerlijk moet zijn, het is ook meteen mijn beste. Het is een stapje hoger dan ik gewend ben. Ik was al gewend met goeie muzikanten te spelen, maar dit.. We hebben sinds een jaar nieuwe backing-zangeressen, die zijn zo waanzinnig goed. En als we als in voltallige bezetting spelen, met elf muzikanten, dat is zo'n ongelooflijk warm bad. Iedereen is zo gedreven en zo professioneel met zijn vak bezig, dat swingt de pan uit."

Landelijke bekendheid

63 jaar is Bastiaans inmiddels. Al 30 jaar timmert hij muzikaal aan de weg, in 2020 werd hij ook landelijk bekend na deelname aan de SBS-talentenjacht We Want More. Maar zijn echt grote doorbraak kwam met het winnen van The Voice. Zijn carrière is sinds een paar maanden steil omhoog aan het gaan. "We zijn gevraagd voor twee festivals in Amerika volgend jaar augustus en we willen daar een tour van een week aan toevoegen. Er is een plan voor de theaters in het seizoen 2023-2024. Ik vind het fantastisch allemaal. Ik doe eigenlijk niks anders dan wat ik al jaren doe. Ik zing niet anders dan ik tien jaar geleden ook al deed. Maar nu vraagt iedereen zich ineens af, waar komt die man in één keer vandaan?"