Nieuwe Sidera-musical dankzij hulp van ex-gedetineerden

"Wij vertellen hoe het is om in de gevangenis te zitten", legt voormalig gedetineerde Tamara uit. © Omroep Venlo
Sidera Theaterproducties staat dit weekend na lange tijd weer op de planken. In 't Raodhoes in Blerick brengen de studenten en jongvolwassenen het stuk 'Bad Girls, de musical'.
Sidera brengt normaal gesproken ieder jaar een nieuwe musical op de planken. Bij de totstandkoming van het stuk zocht Sidera de samenwerking met Stichting Exodus. De stichting ondersteunt ex-gedetineerden in hun reïntegratietraject.

Leven in gevangenis

"Wij vertellen hoe het is om in de gevangenis te zitten, hoe je dag er bijvoorbeeld uitziet", legt voormalig gedetineerde Tamara uit. Ze volgt een traject bij Exodus. "Zo heeft de cast een beter beeld van hoe ze hun rol kunnen invullen."
De uitleg van Tamara en andere gedetineerden zorgde bij de cast voor een beter beeld van het leven binnen de gevangenismuren. "De gevangeniswereld is een wereld waar je niets vanaf weet. Je kent het eigenlijk alleen van tv maar je hebt geen idee hoe het leven daar precies eruit ziet", zegt actrice Eileen Bosch. "De verhalen zijn heftig, maar zo kom je wel achter dat het gewoon mensen zijn die opgesloten zitten in een ruimte van 12 vierkante meter."

Online repeteren

Door de coronacrisis dreigden de repetities stil te komen liggen. "De eerste twee repetities waren nog live. Daarna moesten wel overschakelen op online repeteren. Het was erg lastig, maar ik denk dat we er het beste van hebben gemaakt", legt actrice Carly Karis uit. "Het waren voor iedereen heftige jaren. Onze voorstellingen gingen tijdens de coronacrisis niet door, dus daarom zijn we nu extra blij met het feit dat we nu door kunnen", aldus regisseuse Meren Verhaegh.

Randjes

Wie series over vrouwengevangenis heeft gezien heeft wellicht al een bepaald beeld van het leven 'binnen'. Onderwerpen uit dergelijke series komen ook in het stuk aan bod. "Er komen heftige thema's voorbij", verklapt de regisseuse. "Dat in combinatie met het live orkest, de zang en dans, maakt dat het een mooi geheel is", gaat ze verder.
"We deinzen niet terug voor heftige onderwerpen. Zelfmoord, verkrachting en veel seks. Daar gaan we vol voor", vult Karis aan.