'Een keutel moet naar je lachen, dan is het goed'

Donatie van Claire en Jos uit eigen droogtoilet. © L1 (Peter Beeker)
Gooi je poep en plas niet zomaar weg, want boer Thieu Bongers uit Kelpen-Oler is er blij mee. "Het was vroeger heel normaal om het land ook te bemesten met je eigen uitwerpselen."
Je uitwerpselen doneren kon zaterdag bij Bongers. Hij deed mee aan de landelijke actie 'Give a Shit'. Het land bemesten met menselijke uitwerpselen; klinkt misschien vies, maar het is volgens de boer keihard nodig. "Want het is zonde om alles door het riool weg te spoelen."

'Keutel moet naar je lachen'

Een hoge opkomst had Bongers niet verwacht op de landelijke actiedag. Claire Schroijen en Jos Meijs uit Heythuysen waren de enige die een 'eigen bijdrage' leverden.
Praten over poep en plas is voor Claire en Jos de normaalste zaak van de wereld. "Een keutel moet naar je lachen, dan weet je dat het goed is." In Heythuysen houden ze samen paarden en andere dieren. Regelmatig bestudeert Claire de uitwerpselen. "Daar kan je veel uit aflezen."

'Normaalste zaak van de wereld'

Het stel bespaart jaarlijks wel 40.000 liter drinkwater, omdat ze een droogtoilet hebben. "Plas en poep worden gescheiden en dan loop ik één keer per week naar onze eigen composthoop. Voor ons de normaalste zaak van de wereld", aldus Claire.

Iedereen doet de grote boodschap

Bongers is blij met het bezoek uit Heythuysen: "Natuurlijk snap ik dat het voor de meeste mensen een raar en vies onderwerp is, maar poepen doen we allemaal. Vroeger was bij ons op de boerderij het toilet aangesloten op de gierkelder. Onze eigen mest zat gewoon tussen die van de koeien. Heel normaal."