Demonstratie tegen MAA: 'Sluit het nu'

Zo'n honderd mensen zijn in Geverik bij Maastricht Aachen Airport (MAA) zaterdag bijeengekomen op een manifestatie tegen het vliegveld.
Door het hele land is vandaag gedemonstreerd tegen regionale vliegvelden. 'Krimp de Luchtvaart', is de boodschap. In Geverik ging de boodschap vandaag wat verder: sluit MAA nu, was daar de meest gehoorde leus.

Statenleden

Op de manifestatie waren zeven sprekers die allemaal hun argumenten voor sluiting nog eens herhaalden. Dan gaat het vooral om de gevolgen voor de gezondheid als gevolg van geluidsoverlast en de uitstoot van schadelijke stoffen. Maar ook hekelen tegenstanders de miljoenen die de overheid door de jaren heen heeft uitgetrokken om de luchthaven open te houden. Dat het vliegveld los daarvan winstgevend is, is geen argument voor openhouden, aldus de tegenstanders.
Ook twee partijen die voor sluiting zijn, lieten zich horen op de manifestatie: Groenlinks en de Partij voor de Dieren. In juni wordt door Provinciale Staten een beslissing genomen over de toekomst van het vliegveld in Beek. Naast de twee statenleden namen ook een huisarts, een buitengewoon hoogleraar, een therapeut en een omwonende het woord.

Stilte

Net als op de andere locaties in het land werd om 12:05 uur enkele minuten stilte gehouden. . "Het is al 5 voor 12 geweest voor mens, natuur en klimaat", schrijft de organisatie. Behalve bij Maastricht, waren er ook protesten bij de luchthavens van Lelystad, Eelde, Rotterdam, Schiphol en Eindhoven. Onder meer Greenpeace, Extinction Rebellion, Urgenda en provinciale milieufederaties ondersteunden de protesten.
Vrijdag was er van het Limburgs Parlement een vergadering over MAA. Het is nog steeds onduidelijk welke richting het opgaat. Tijdens de vergadering waren er 22 insprekers. Er liggen vier scenario's op tafel. Een flinke groei en sluiting zijn de meest extreme varianten.