Burgemeesters willen samen armoede aanpakken

Afbeelding ter illustratie. © iStock
"Ik kan en wil mijn ogen niet sluiten voor mensen die buiten hun schuld te weinig delen in de welvaart in ons land." Dat zei burgemeester Roel Wever van Heerlen vrijdag tijdens de Brede Welvaart Conferentie in zijn stad.
In de Brightlands Smart Services Campus gingen de burgemeesters van Heerlen, Amsterdam, Sluis en Eemsdelta onder leiding van voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher met elkaar in gesprek over kansengelijkheid tussen regio's en binnen stedelijke gebieden. Ze zoeken samen met professionals antwoorden op de vraag hoe de huidige groeiende ongelijkheid verminderd kan worden en hoe hierin op regionaal en lokaal niveau het verschil gemaakt kan worden.

Schulden

"Je kiest niet waar je geboren wordt. De stress die het met zich meebrengt als je opgroeit in een gezin waar maar één ouder is en diegene last heeft van schulden en de eindjes aan elkaar moet knopen. Waarbij de energierekening een nieuw angstmoment met zich meebrengt. Mijn missie, hoop en wens is dat ze dat gaan veranderen", aldus Asscher. Hij werd bijna een jaar geleden aangewezen als kartrekker om in Heerlen-Noord burgers te gaan helpen.

Maatregelen

Volgens burgemeester Femke Halsema van Amsterdam lijken de steden in een aantal opzichten veel op elkaar. "Bijvoorbeeld in de problemen die we hebben op het gebied van achterstand en armoede. Maar er zijn ook hele grote verschillen en we moeten heel precies zijn in de analyse van de problemen."
De burgemeesters gaan bekijken welke maatregelen er regionaal en lokaal nodig zijn. "Als we door aandacht te vragen en krijgen voor brede welvaart dit een halt toe kunnen roepen, profiteert de hele maatschappij hiervan. Door als steden samen op te trekken kunnen we het debat in Den Haag nog meer bepalen", aldus Wever.