IND betreurt hongerstaking asielzoekers Schinnen

Een aantal bewoners van de noodopvang tijdens de sit-in © Riël Linssen (L1)
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) betreurt dat bewoners van het asielzoekerscentrum in Schinnen maandag willen starten met een hongerstaking.
De vluchtelingen komen in actie, omdat ze ontevreden zijn over de duur van de afwikkeling van hun asielprocedures.

Begrip voor frustratie

Het wordt de tweede keer binnen een week dat de asielzoekers protesteren. Afgelopen donderdag hielden ze een zogenaamde sit-in, een geweldloze zitstaking. Als er niet voor maandag meer duidelijkheid is over wanneer er uitsluitsel komt over hun situatie, volgt de hongerstaking. De IND snapt dat het lang wachten tot frustratie leidt. "We begrijpen dat zij duidelijkheid willen over hun onzekere situatie", reageert woordvoerder Mijke Bol.
De IND voelt er niets voor om de aanvragen versneld af te werken. "Elke asielzoeker heeft recht op een zorgvuldig en tijdig besluit op zijn aanvraag", zegt de woordvoerster. "We doen er alles aan om te voorkomen dat asielzoekers te lang moeten wachten op een besluit, maar we kunnen dit helaas niet altijd voorkomen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!