Steekpartij in Duitse trein: mogelijk terreurdaad

Het steekincident vond plaats in een Duits treintoestel vlak over de grens bij Kerkrade. © Track'88
De Duitse politie onderzoekt of het willekeurig neersteken van treinpassagiers vrijdagochtend in een trein net over de grens bij Kerkrade in het Duitse Herzogenrath een islamitische terreurdaad was.
Volgens Herbert Reul (CDU), minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, raakten door de aanslag vijf mensen gewond. Vier passagiers, onder wie de verdachte, moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Reul sprak vrijdagmiddag tijdens een persconferentie van een daad in razernij.

Moedige mensen

Volgens Reul stak de 31-jarige man van Iraakse afkomst willekeurig op treinreizigers in. Een 60-jarige politieman in burger, die toevallig ook in de trein zat, wist de verdachte samen met twee andere treinreizigers tegen de grond te werken en te arresteren. Daarbij raakten zowel de agent als de verdachte gewond. Het is niet bekend of er Nederlanders in de trein zaten. Reul prees de moed van de agent en beide treinreizigers die de man tot stoppen dwongen. "Deze drie moedige mensen hebben erger voorkomen", aldus Reul.

Snijwonden

Tijdens de aanslag zaten er 270 passagiers in de trein, die vanuit Herzogenrath net naar Aken vertrokken was. De aangevallen gewonden hadden snijwonden in het gezicht, hand of schouder. Geen van hen raakte volgens Reul levensgevaarlijk gewond.
Het treinverkeer tussen Mönchengladbach en Aken is stilgelegd. De Duitse politie is met tweehonderd agenten ter plaatse om de reizigers in de trein als getuigen te horen.

Radicaal-islamitisch gedachtegoed

De verdachte is volgens Reul geen onbekende van de politie. Hij woont ergens in Noordrijn-Westfalen, zijn huidige nationaliteit is onbekend. In 2017 tipte het asielzoekerscentrum waar de man verbleef, de politie. Het Duitse azc vreesde dat de man radicaal-islamitisch gedachtegoed aanhing. Volgens Reul isoleerde de man zich sindsdien steeds verder van zijn omgeving en andere mensen en liet hij een baard staan. Ook nam hij verschillende namen aan, zodat het lastig was om zijn identiteit te achterhalen.
"Nu moet onderzocht worden of er daadwerkelijk een islamitische achtergrond speelde voor deze daad", aldus Reul vrijdagmiddag tijdens een persconferentie. Een gespecialiseerd team van de politie moet dit onderzoek uitvoeren.