Advocaat Knops: 'Géén aanval op de vrije pers gepleegd'

Afbeelding ter illustratie © L1
Voormalig CDA-minister en staatssecretaris Raymond Knops staat pal voor een vrije pers en heeft géén aanval op de journalistiek willen plegen.
Dat zegt zijn advocaat Josine van den Berg na de pittige uitspraken van Knops over de Heerlense journalist Joep Dohmen. De politicus uit Hegelsom trok donderdag tijdens een rechtszaak flink van leer tegen de journalist van NRC.

Nooit problemen gehad

De uitpraken van Knops leidden tot commotie bij onder andere de journalistenvakbond NVJ. Die verbaasde zich erover dat een voormalig bewindsman Dohmen bijvoorbeeld betichtte van nepnieuws. "Mijn cliënt heeft zijn verhaal gedaan als privépersoon", reageert Van den Berg. "Hij heeft niet als politicus een aanval gedaan op de journalistiek. Knops staat juist voor een vrije pers. In de 25 jaar in de politiek heeft Knops nooit problemen gehad met de journalistiek. Alleen met de werkwijze van deze journalist, die een artikel schreef met onterechte beschuldigingen waartegen hij zich moest verdedigen."
Volgens Van den Berg is het belangrijk dat onjuiste publicaties in gerespecteerde media kunnen worden aangevochten. "NRC staat bekend als een kwaliteitskrant. Daar hoort een verantwoordelijkheid bij, want lezers nemen aan dat wat wordt geschreven juist is."

Pal achter de persvrijheid

Ook het CDA stelt in een summiere reactie dat Knops geen problemen met de journalistiek in het algemeen heeft. "Raymond staat pal voor onze persvrijheid", laat een woordvoerder van de partij weten.