Steeds meer gft-afval, maar kwaliteit minder

Een vrachtwagen met gft-afval lost zijn vracht © L1 (Frank Moonen)
Bij compostfabriek Attero in Maastricht wordt steeds meer gft-afval verwerkt, maar de kwaliteit ervan neemt af.
Het bedrijf roept gemeentes en afvalbedrijven op om beter te controleren of consumenten het afval goed scheiden. Ook voorlichting en controle is belangrijk. "Bedrijven en gemeentes zijn daar wel steeds meer mee bezig", zegt accountmanager Zeki Özdemir van Attero.

Gft-scan

Afvalbedrijf RD4 startte deze week met meer controles op gft-afval. Medewerkers scannen de afvalbak en als blijkt dat er ander afval inzit dan groente, fruit of tuinafval, blijft de bak staan. Ook komt er dan een groen label aan te hangen.

Meer compost

Attero in Maastricht verwerkt al het gft-afval in Midden- en Zuid-Limburg. Jaarlijks wordt er 800.000 ton gft aangeboden, dat tot 350.000 ton compost wordt verwerkt. En die aantallen nemen toe. "Jaarlijks 4 tot 5 procent, maar dat wil niet zeggen dat er ook meer compost wordt verwerkt", legt de accountmanager van het bedrijf uit.

Afgekeurd

Van de tien vrachtwagens die binnenrijden, worden er gemiddeld één of twee afgekeurd. "Als van een berg afval meer dan 5 procent uit vervuiling bestaat, dus geen gft, dan wordt de hele lading afgekeurd. Die gaat dan naar het restafval en uiteindelijk naar de afvalverbander. Mensen hebben dan dus voor niks hun afval gescheiden. Zonde", zegt Özdemir.