Uitlatingen Raymond Knops dreunen na: 'Heel onverstandig'

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops © L1
De harde woorden van voormalig CDA-minister en staatssecretaris Raymond Knops (CDA) richting de Limburgse journalist Joep Dohmen zorgen voor uiteenlopende reacties.
Media-ethicus Huub Evers noemt de uitlatingen van Knops 'heel onverstandig', terwijl CDA-prominent Jack de Vries het goed vindt dat 'iemand zijn nek uitsteekt'.

Bevoordeeld

De politicus uit Hegelsom sleepte journalisten van De Limburger en NRC - onder wie Heerlenaar Joep Dohmen - voor de rechter om hun berichtgeving over een door hem gekochte woning in Horst aan de Maas. Volgens de kranten zou Knops in 2010 voor enkele tienduizenden euro's bevoordeeld zijn bij de koop van de grond voor zijn huis. Zelf ontkent het huidige Tweede Kamerlid dit en daarom eiste hij voor de rechtbank in Amsterdam dat de media stoppen met het verwijzen naar een eerder gepubliceerd artikel over deze zaak.

'Wild om zich heen slaan'

Tijdens de zitting richtte Knops zijn pijlen op de persoon Dohmen. Zo sprak hij over meer 'slachtoffers van de bende van Dohmen' en 'trail by media, de methode-Dohmen'. De Limburgse media-ethicus Huub Evers, tevens onafhankelijk Ombudsman van De Limburger, begrijpt niets van deze felle aanval van Knops. "Hij rekent af met de NRC en De Limburger als insitituut, en de journalistiek als geheel", meent Evers. "Knops slaat wild om zich heen. Dat is heel onverstandig. Ik denk dat dit zijn zaak geen goed doet. Waarom is hij niet al veel eerder naar de Raad voor de Journalistiek gestapt? Nee, hij heeft lang gewacht en de gang naar de rechter gekozen."

Risico

De Vries is bekend 'spindoctor' van het CDA. Hij werkt nu als communicatie-adviseur en hoort regelmatig klanten klagen over onjuiste berichtgeving in de media. "Ze zijn 24/7 actief. Het is snel werk en dat komt niet altijd ten goede aan de kwaliteit. Neemt Raymond een risico om de pers aan te vallen? Zeker. Maar het is goed dat eens iemand zijn nek uitsteekt. Minister Ollongren opende de discussie over fake news en hoe dat een risico is voor onze democratie. In dat licht moet je dit zien."

Impact op de journalistiek

Huub Evers laakt de tactiek die Knops gebruikte door op de man te spelen, in plaats voor de inhoud te kiezen."De rechter zal zeggen: 'Meneer Knops, als er iets niet klopt, dan moet u opschrijven wat er niet klopt'. Vervolgens moet Joep Dohmen dan aangeven waarom het wél klopt. Wat als Knops gelijk krijgt? Dat zou impact hebben op de gehele journalistiek. In dat geval moet je nóg meer opletten wanneer je iemand ergens van beschuldigt. Maar ik kan me dat bijna niet voorstellen."