Limburger stopt na jaren als museumdirecteur Boijmans

Sjarel Ex naast Koning Willem-Alexander tijdens de opening van Depot Boijmans Van Beuningen in november. © ANP
Kerkradenaar Sjarel Ex stopt komend najaar als directeur van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen.
Ex was sinds 2004 artistiek en zakelijk eindverantwoordelijk voor het museum.

Kroon op werk

De Kerkradenaar, die de laatste jaren samen met co-bestuurder en mededirecteur Ina Klaassen werkte, verzocht de raad van toezicht om zijn lopende contract nu te ontbinden. Hij zet zijn loopbaan voort als zelfstandig onderzoeker en tentoonstellingsmaker, aldus het museum.
Het museum is naar verwachting tot 2028 dicht wegens renovatie, maar toont de collectie wel in een spraakmakend depot dat ernaast is verrezen en internationaal de belangstelling trekt. Het geldt als de kroon op het werk van de Kerkradenaar.

'Visionair'

Co-bestuurder Klaassen noemt hem op 'de eerste plaats een visionair met lef'. "Zijn eigenzinnige blik en bevlogen aanpak hebben de groei die het museum heeft doorgemaakt aangewakkerd en voortgestuwd."

Kunstwereld

In de kunstwereld zijn er deze week meer afzwaaiers. Charles de Mooij stopt na vijftien jaar als directeur van Het Noordbrabants Museum. Jacqueline Grandjean volgt hem op. Het bestuur van de Vereniging Rembrandt heeft Geert-Jan Janse benoemd als nieuwe directeur. Hij volgt de huidige directeur Fusien Bijl de Vroe op, die met pensioen gaat.