Nieuw rijksmonument in Heerlen: een telefooncel

De telefooncel in Heerlen. © Archief Stichting Open Monumentendag Heerlen
Heerlen heeft sinds kort geen 153 rijksmonumenten meer, maar 154. De nieuwste 'aanwinst' is namelijk een PTT telefooncel uit de jaren '30.
Dat maakt Stichting Open Monumentendag Heerlen bekend.

Bungalowpark

De telefooncel is geplaatst in het Maankwartier en is afkomstig van een bungalowpark uit de gemeente Schagen. Daar was het ook al een rijksmonument, alleen is het onlangs dus verhuisd naar Heerlen.

Zeldzaam exemplaar

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de telefooncel onder andere tot rijksmonument benoemd omdat het een zeldzaam exemplaar van straatmeubilair is. Daar bovenop is het volgens de organisatie ook uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt van algemeen belang. De cel is tussen 1930 en 1932 ontworpen door architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt.

Michel Huisman

Door kunstenaar Michel Huisman is de telefooncel naar het Maankwartier gehaald. "Tegen de tijd dat het Maankwartier zijn voltooiing naderde, wist Huisman nog een potje voor een kunstobject te vinden. Daar had de eigenzinnige Huisman wel heel specifieke plannen mee. Hij wilde, naar eigen zeggen, een object in de openbare ruimte en het moest een directe link hebben met het station", aldus Stichting Open Monumentendag Heerlen in een persbericht. Door op het internet te speuren, trof Huisman de telefooncel in Warmenhuizen aan.
Overigens is de telefoon in de cel zelf niet beschermd: deze is ooit vernieuwd en dus niet uit de jaren '30.