Philharmonie zoekt muzikanten voor allereerste Symphonic Mob

philharmonie zuidnederland © Jean-Pierre Geussens
De philharmonie zuidnederland gaat op een bijzondere manier samenwerken met amateurmusici uit de regio.
Het weekend van 18 en 19 juni organiseert het symfonieorkest een zogenaamde Symphonic Mob, een uit Duitsland overgewaaid fenomeen waarbij in de openbare ruimte een 'spontaan' concert gegeven wordt.

Plezier

Het orkest nodigt daartoe amateurs van alle leeftijden uit om mee te komen spelen. Strijkers, blazers, slagwerkers, iedereen is welkom, ongeacht niveau. "Zelfs een zaate herremenie kan en mag meedoen", zegt projectleider Audrey Staaks.
"We zijn op zoek naar zo'n 200 muzikanten. Samen met de 50 professionele muzikanten van de philharmonie hebben we dan een orkest van 250 mensen. Onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward gaan die vijf nummers spelen. We hebben ook vereenvoudigde partijen voor mensen die hun instrument wat minder beheersen, het gaat echt om het plezier van het samen muziek maken."

Repetitiedag

Het gelegenheidsorkest zal zondag 19 juni een optreden verzorgen in de binnenstad van Maastricht. "Er is ook een repetitiedag voor mensen die dat graag willen, maar muzikanten kunnen ook alleen op de dag zelf komen. Het enige wat we vragen is dat je je aanmeldt", aldus Staaks. Het optreden duurt naar verwachting een half uur.

Muziekcultuur

De Symphonic Mob is de opvolger van de HAFA-concerten, waarbij de philharmonie de afgelopen jaren optrad samen met harmonie- en fanfareorkesten uit de regio. Staaks: "Nog meer muziekverenigingen en amateurmusici zullen op deze manier de mogelijkheid krijgen om samen te werken en muziek te maken met de professionele musici van de philharmonie zuidnederland. Daarmee laten we samen de muziekcultuur van onze regio zien. Zeker na deze moeilijke periode laten we aan iedereen zien dat we er nog zijn. We doen dit nu voor het eerst, maar in de toekomst hopen we dit steeds groter te kunnen maken."