Journalistenvakbond boos om uitlatingen Raymond Knops

Hegelsommer Raymond Knops (CDA) in de Tweede Kamer. © ANP
Een betoog van voormalig CDA-minister en staatssecretaris Raymond Knops donderdag in de rechtbank in Amsterdam is bij journalistenvakbond NVJ totaal verkeerd gevallen.
De politicus uit Hegelsom sleepte daar journalisten van De Limburger en NRC voor de rechter om hun berichtgeving over een door hem gekochte woning in Horst aan de Maas.

Bevoordeeld

Volgens NRC en De Limburger zou Knops in 2010 voor enkele tienduizenden euro's bevoordeeld zijn bij de koop van de grond voor zijn huis. Zelf ontkent hij dat.

Geholpen

Volgens de journalisten van NRC en De Limburger heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ambtenaren, de landsadvocaat en een aan het ministerie ondergeschikte dienst ingezet bij het afhandelen van de privékwestie van Knops. De ambtenaren zouden geholpen hebben met juridische analyses en het opstellen van communicatiestrategieën.

Kritiek

Met name NRC-journalist Joep Dohmen kreeg donderdag van Knops veel kritiek. De politicus uit Hegelsom kwam in zijn betoog voor de rechtbank op voor de slachtoffers van de 'bende van Dohmen'. "Velen zijn getraumatiseerd, bang en geruïneerd", aldus Knops in zijn pleitnota, die door Joep Dohmen op Twitter werd gezet. "Telkens hetzelfde patroon. Brutaal, intimiderend, bewijslast omkeren en 'hoor en wederhoor' als afvinklijstje."
NVJ-zegsman Paul Teixeira ziet geen enkele reden om te twijfelen aan de journalistieke integriteit van De Limburger en NRC, die samen onderzoek deden naar de woning van Knops. "De onderzoeksredacties van NRC en De Limburger bestaan uit zeer goede professioneel handelende journalisten", aldus Texeira. "Het is verwerpelijk dat een voormalig minister dit soort termen in de mond neemt. Zeker deze man moet beter weten."

Gevoel

Volgens Dohmen vertolkt Knops het gevoel van vooral CDA-(oud)-bestuurders die in opspraak zijn geraakt. "Dit is bijna Trumpiaans, het demoniseren van kritische journalisten", vindt Dohmen. "We glijden hiermee af. Dat een prominent lid van een partij als het CDA dit soort teksten in de mond neemt is bijzonder. Dit is geen borrelpraat, maar een tekst uitgesproken tijdens een rechtszaak", aldus Dohmen.

'Schandelijk en ontoelaatbaar'

Advocaat Jens van den Brink van De Limburger en NRC noemt de persoonlijke aanval van Knops 'schandelijk en ontoelaatbaar' voor een voormalig bewindspersoon.

Uit context gehaald

Josine van den Berg, de advocate van Knops, zegt dat hij meerdere malen uitdrukkelijk heeft betoogd dat hij pal staat voor de rechtsstaat en voor de persvrijheid. "Maar in deze zaak zijn journalistieke codes geschonden", aldus de raadsvrouw. De citaten zijn volgens haar doelbewust uit de context gehaald en zonder toestemming gedeeld. Van den Berg noemt dit 'tekenend voor de wijze waarop Dohmen te werk gaat'.
De rechter doet op 29 juni uitspraak in de zaak.
L1-hoofdredacteur Leo Hauben reageert in zijn blog 'Raymond Knops vliegt uit de bocht' op de uitspraken van Knops over de journalisten van NRC en De Limburger.