L1mburg Centraal: Druk op Statenleden door vliegvelddossier

Stockfoto © iStock
De eindexamens zijn begonnen, druk op Statenleden in het vliegvelddossier, excuses Woonpunt voor late reactie op protest huurstijging en meer Limburgs nieuws.

De eindexamens zijn begonnen

In Limburg doen 9.825 leerlingen eindexamen. Daarvan doen 4.928 leerlingen eindexamen VMBO. 2.842 leerlingen proberen hun HAVO-diploma te behalen en 2.055 leerlingen beginnen aan het VWO-examen.

Druk op Statenleden in het vliegvelddossier

Het wordt wel het grootste politieke dossier van Provinciale Staten in jaren genoemd: het besluit over de toekomst van luchthaven Maastricht Aachen Airport in Beek. Het vliegveld sluiten of open laten? En als het open laten wordt, onder welke voorwaarden dan?
Het heeft de gemoederen de afgelopen tijd hoog doen oplopen, hebben de leden van de Provinciale Staten gemerkt. Aan tafel twee Statenleden, Marcel Thewissen van SVL en Wouter IJpelaar van het CDA.

Excuses Woonpunt voor late reactie op protest huurstijging

Woonpunt maakt excuses voor het niet tijdig reageren op de vraag van bewoners van de Heerlense wijk Versiliënbosch om de huur niet te verhogen. De buurtbewoners zijn het niet eens met de huurstijging, omdat ze al jaren kampen met vocht- en schimmelproblemen en slechte isolatie. Volgens de woningstichting hebben de reactie en de brief over de jaarlijkse huurverhoging elkaar gekruist. "Dat vinden we heel vervelend."

Fortuna dieper in problemen na nederlaag

Fortuna Sittard heeft de cruciale wedstrijd tegen Vitesse met 1-2 verloren. Hierdoor staat Fortuna nu op de 16e plaats, de plek die verbonden is aan een plaats in de play-offs. Zondag, tijdens de laatste speelronde, zijn nog steeds alle scenario's mogelijk voor Fortuna Sittard. Belangrijkste houvast is nu dat een overwinning op NEC in Nijmegen de zekerheid biedt op handhaving in de Eredivisie.

Onderzoek naar eeuwenoude graven Kasteelruïne Valkenburg

Archeologen doen vanaf deze week onderzoek naar de aanwezigheid van historische graven op de kasteelruïne in Valkenburg aan de Geul. Vorig jaar werd het enige bekende graf op de ruïne geopend. Na aanleiding van dat onderzoek en eerdere historische informatie bestaat het vermoeden dat er meer graven zijn.
Het onderzoek naar het menselijk skelet uit de periode rond 1600, dat tijdens de Nationale Archeologiedagen in juni 2021 opgegraven werd, werd onlangs afgerond. De onderzoekers concludeerden dat het om een welgestelde man van zo'n 35 jaar oud gaat.