In juni duidelijkheid over nieuwe coalitie Brunssum

Het gemeentehuis in Brunssum © Gemeente Brunssum
In juni wordt duidelijk hoe de nieuwe coalitie in Brunssum eruit gaat zien. De twee informateurs Ben van Essen en Ellen Janssen zullen dan in een openbare vergadering hun bevindingen rapporteren.
Eind april werd bekend dat de twee de vastgelopen coalitieonderhandelingen vlot moeten proberen te trekken.

Verkenning

Daartoe hebben zij vorige week vrijdag en afgelopen maandag verkennende gesprekken gevoerd met alle zes partijen uit de gemeenteraad. Dinsdag vond er onder hun leiding een mondelinge terugkoppeling plaats aan alle partijen. Die konden daarbij verduidelijkende vragen stellen.

Gesprekken

Vrijdag vinden verdiepende gesprekken plaats, zo laat de grootste partij Progressief Akkoord (PAK) weten. "Stap voor stap wordt zo snel als de zorgvuldigheid van het proces het toelaat, toegewerkt naar een advies voor een Brunssumse coalitie", aldus PAK in een persbericht.
De coalitieonderhandelingen in Brunssum vonden aanvankelijk plaats onder leiding van PAK. Maar die gesprekken leidden tot een impasse door wederzijdse blokkades bij de betrokken partijen. Vandaar dat twee informateurs werden ingeschakeld.

Coalities

Er liggen een aantal mogelijkheden op tafel. Een coalitie van alleen de lokale partijen BBB/Lijst Palmen, PAK en Lijst Borger. Die is goed voor 14 van de 21 zetels in de gemeenteraad. Of een combinatie van PAK, Lijst Borger, VVD en PvdA. Die kan rekenen op 16 zetels.
Andere mogelijkheden zijn een coalitie van PAK en Lijst Borger, ofwel met VVD ofwel met PvdA. Dan gaat het om respectievelijk 14 of 12 zetels.