Kringlooplandbouw: Kelpense boer wil mensenmest

Mensenmest kan kunstmest in ieder geval voor een deel vervangen © Istock
Menselijke poep is de ontbrekende schakel in de voedselkringloop. Om mensen daar bewust van te maken zamelt veeboer Thieu Bongers in Kelpen-Oler zaterdag emmers met mensenpoep- en plas in.
Tussen 10:00 uur en 14:00 uur staat de veehouder met open armen klaar bij zijn bedrijf aan de Keversbroek om de giften te ontvangen.

Emmertje

De eerste vijf leveranciers van een emmertje uitwerpselen krijgen van de melkveehouder een boekje. De menselijke meststoffen giet Bongers in zijn mestput. "Daar heb ik plaats genoeg." Voorwaarde is wel dat de aangeleverde pies en poep medicijnvrij is. Anders is de mensenmest niet bruikbaar voor de landbouw.

Kringloop

"Boeren produceren voedsel, mensen kopen dat en uiteindelijk belandt dat weer in het toilet", zegt Bongers bij de L1 Nieuwsshow. "Kringloop betekent dat als je ergens iets uithaalt, er ook weer in terug moet stoppen. Maar nu moet je mest of kunstmest toevoegen om de bodem weer voedzaam te krijgen."
Het idee is afkomstig uit Friesland, waar een aantal boeren en milieu-organisaties zich hebben verenigd. In iedere provincie is zaterdag één adres om drollen en plasjes te doneren.

Serieus probleem

De ludieke actie stipt volgens Bongers een serieus probleem aan. "Fosfaat komt uit Noord-Afrika, kali uit Rusland, stikstof moet uit de lucht gehaald worden. Dat kost allemaal energie. Als we dit systeem kunnen veranderen, dan is dat allemaal minder nodig."