Nog geen oplossing voor opruimkosten gedumpt drugsafval

Drugsafval gevonden in Wellerlooi © SK-Media
Als er drugsafval op een perceel wordt gedumpt, moet de grondeigenaar opdraaien voor de opruimkosten. Daar wil het kabinet vanaf, maar een oplossing is nog niet in zicht.
In Limburg wordt jaarlijks tientallen keren drugsafval in de natuur achtergelaten. Vorig jaar was deze provincie zelfs koploper van het land met 61 dumpingen.

Geen last

Nu krijgen particulieren en natuurorganisaties nog vaak te maken met de kosten doordat er grote hoeveelheden drugsafval op hun terrein worden gestort. Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid zei te willen dat "zoveel mogelijk gewone mensen hier geen last van hebben".

Onwenselijk

De Kamer is het erover eens dat het onwenselijk is dat de grondeigenaren zelf moeten opdraaien voor de opruimkosten, die in de vele tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro's kunnen lopen. Naast de SP wezen ook de coalitiepartijen VVD, ChristenUnie en CDA hierop.

Criminelen niet in zicht

Liefst zou de Kamer zien dat criminelen zelf voor de opruimkosten opdraaien. "Bij drugsdumpingen is de vervuiler, de crimineel, vaak niet in zicht", zei Yesilgöz. "Maar daar waar het kan, zullen we dat nooit nalaten", aldus de minister. Hoeveel dat heeft opgeleverd, kon ze niet zeggen.
Justitie is in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies en laat voor de zomer weten of dat overleg al iets heeft opgeleverd, zei de minister in de Tweede Kamer.