Excuses Woonpunt voor late reactie op protest huurstijging

Drie buurtbewoners die kampen met problemen in hun huizen © L1 (Maurice de Heus)
Woonpunt maakt excuses voor het niet tijdig reageren op de vraag van bewoners van de Heerlense wijk Versiliënbosch om de huur niet te verhogen. De buurtbewoners zijn het niet eens met de huurstijging, omdat ze al jaren kampen met vocht- en schimmelproblemen en slechte isolatie.
Volgens de woningsstichting hebben de reactie en de brief over de jaarlijkse huurverhoging elkaar gekruist. "Dat vinden we heel vervelend."

Bespreking

Medewerkers van Woonpunt hebben dinsdag een bezoek gebracht aan Versiliënbosch. Ze spraken daar met vertegenwoordigers van Bewoners Overleg Commissie (BOC) en huurdersvereniging Coriovallum over de situatie. De vraag over de aangekondigde huurverhoging wordt binnen Woonpunt besproken. Beloofd is dat BOC uiterlijk 21 juni een antwoord krijgt. Dat is nog voor de datum van 1 juli waarop de huurverhoging zou ingaan.

Spandoeken

Met spandoeken in de buurt maken de bewoners duidelijk dat ze niet snappen dat de woningcorporatie de jaarlijkse huurverhoging doorvoert, terwijl de gebreken in hun woningen nog niet zijn opgelost. Ze zijn de problemen aan hun huizen beu.
Een van de gedupeerden is Clara Cörvers die in haar oude mijnwerkershuisje onder andere schimmel in de kelder heeft. "Ik ga niet meer zonder mondkapje de kelder in, daarvoor ben ik te ziek."

Inflatiecorrectie

Volgens de woningstichting is de jaarlijkse huurverhoging een inflatiecorrectie. "Net zoals dit gebeurt met consumentenprijzen." Woonpunt geeft aan dat woningcorporaties de stijging nodig hebben, omdat ze met stijgende kosten voor renovatie, verduurzaming en het onderhoud aan woningen te maken hebben.

Onderzoek

Woonpunt erkent dat verschillende woningen in Versiliënbosch al jaren met vochtproblemen kampen. "Woonpunt probeert deze problemen op te lossen. Daarvoor is onderzoek nodig. De meeste woningen zijn inmiddels geïnspecteerd. Eind mei zijn de onderzoeksresultaten bekend", schrijft de woningstichting.
De resultaten worden vervolgens besproken met BOC. Verder komt er een plan om de achterstanden in het gebied Heerlen-Noord de komende jaren weg te werken. Dat betekent volgens Woonpunt ook verbetering van de huurwoningen in de buurt Versiliënbosch.