Asielzoeker verminkte azc-personeel met opzet: 'Wil blijven'

Hulpdiensten bij het asielzoekerscentrum in Sweikhuizen. © Orange Media
Een 42-jarige asielzoeker die in het azc in Sweikhuizen verbleef, gooide met opzet hete olie over twee medewerksters heen. Hij was naar eigen zeggen bang het land uitgezet te worden.
Deze Tarik S., geboren in Koeweit en opgegroeid in Iran, heeft verklaard liever in een Nederlandse gevangenis te zitten dan dat hij terug moet naar Iran.

Exit Sweikhuizen

In aanloop naar het voorval op 27 januari van dit jaar zou Tarik te horen hebben gekregen dat hij het asielzoekerscentrum in Sweikhuizen moest verlaten. Dat heeft hij in ieder geval bij de politie verklaard. In een vlaag van paniek besloot hij hete olie over twee azc-medewerksters te gooien. Zij raakten beiden ernstig gewond en kampen nog altijd met fysieke en mentale klachten.

Hart en ziel

"Het herstelproces van mijn cliënte loopt nog", zegt letselschadeadvocaat Nino Pennino. "Ze is behandeld in een brandwondencentrum in Aken. Tot op de dag van vandaag heeft ze niet kunnen werken, ze is arbeidsongeschikt. Het gaat ook in mentaal opzicht gewoon slecht. Ze werkte daar met hart en ziel en is nu getekend voor het leven."
Collega-advocaat Reint Ruiter, die het andere slachtoffer bijstaat, spreekt ook van 'ernstige brandwonden' bij zijn cliënte. "En blijvend littekenweefsel, dat staat vast. Ook zij is nog altijd arbeidsongeschikt en maakt zich ernstige zorgen over haar toekomst."

Geen advocaat

Tarik doet ondertussen geen moeite de gevangenis te verlaten. Hij verscheen tot dusver één keer voor de rechter en deed dat zonder advocaat. De veertiger gaf lange tijd aan geen advocaat te willen. Er bestaan bij de rechtbank echter twijfels over zijn psyche en dus wordt hem een advocaat toegewezen. "Maar ik heb geen enkel belang om naar buiten te gaan", benadrukt Tarik.