Schutter helpt politie bij zoektocht naar moordwapen

Onderzoek naar de schietpartij in de Burgemeester Kessensingel in Maastricht. © Orange Media
De politie lijkt op korte termijn met Chakib N. (30) op zoek te gaan naar een pistool dat is gebruikt bij een dodelijke schietpartij in Maastricht. Op 27 november 2021 was het Chakib zelf die de trekker overhaalde.
De man stelt dat hij politie kan wijzen waar hij het vuurwapen heeft weggegooid.

Locatie gedeeld

Tijdens eerdere verhoren bij de politie en een onderzoeksrechter heeft Chakib weinig tot niets gezegd over de plek waar hij het moordwapen dumpte. Naar eigen zeggen heeft hij de politie recent wél laten weten waar het pistool ongeveer lag. Dat bevestigt zijn advocate Nienke Bloebaum. "Voor mij is zijn verhaal niet nieuw, nee. Hij heeft het na een verhoor gedeeld met de politie."

Wapen van straat

Het gaat specifiek om een locatie in de buurt van stadion De Geusselt in Maastricht. Justitie lijkt nu voornemens Chakib op te halen in de gevangenis, om vervolgens met hem richting die omgeving te rijden en hem de exacte locatie aan te laten wijzen. "Ieder wapen dat van straat is, is er één", liet de aanklaagster weten na Chakibs openbaring.

Slepend conflict

De geboren Rotterdammer blijft voorlopig wel vastzitten, bepaalde de rechter woensdag. Chakib heeft het naar eigen zeggen niet gemakkelijk in de bajes. "Ik ben daar bedreigd door vrienden van familie van het slachtoffer. Dat heb ik ook gemeld. Je kunt gewoon verschillende soorten wapens krijgen en het is niet moeilijk steekwapens te maken in de gevangenis, maar ik houd me afzijdig."
Ook zijn vrouw, eveneens verdachte in deze zaak maar wel op vrije voeten, zou meermaals zijn bedreigd. Het conflict tussen Chakib en slachtoffer Ilias (21) bestond al geruime tijd. "Ik ben meerdere keren verhuisd om te voorkomen dat dit zou gebeuren", doelde Chakib op de schietpartij. "Nu kwam hij aan mijn deur. Ik schoot niet op hem, maar probeerde zijn auto te raken."

Alsnog overleden

Ilias werd echter meermaals geraakt door kogels, met name in zijn hals. Hij vocht dagenlang voor zijn leven en overleed uiteindelijk op 1 december in het ziekenhuis. Dat de familie van het slachtoffer de verdachten nu op verschillende manieren zou bedreigen, is slachtofferadvocaat Phil Boonen overigens niet bekend. "Daar heb ik niets over gehoord."