L1mburg Centraal: gevangenismedewerkster geïntimideerd

De gevangenis in Roermond © Erwin Minkenberg
Gevangenismedewerkster thuis geïntimideerd, 200 jaar Zuid-Willemsvaart, wietproef in de problemen en meer Limburgs nieuws in L1mburg Centraal.
Bekijk hier de volledige uitzending.

Gevangenismedewerkster thuis geïntimideerd

Een medewerkster van de gevangenis in Roermond is thuis geïntimideerd door onbekenden. Haar auto en woning zijn beklad en vernield. Op haar huis is met verf een verwijzing naar de gevangenis geschreven.

200 jaar Zuid-Willemsvaart

Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat de schop de grond in ging voor de Zuid-Willemsvaart, een belangrijke vaarroute voor de scheepvaart. In 1826, vier jaar later dus, was het kanaal tussen Maastricht en Den Bosch klaar. De totale lengte is 122 kilometer. Wat opvalt is dat maar een klein deel daarvan door Limburg loopt, kort bij Maastricht om daarna de grens over te gaan naar Belgisch-Limburg. In de buurt bij Weert komt het kanaal weer ons land binnen, om bij Nederweert de provinciale grens over te gaan richting Noord-Brabant. Woensdag werd in Veghel de aftrap gegeven voor de viering van dit jubileum.

Wietproef in de problemen

In 2013 werd er al volop over gesproken, een wietproef in ons land waardoor coffeeshops niet langer illegale wiet kopen via de achterdeur om dat vervolgens weer legaal via de voordeur aan klanten te verkopen.

Viaduct voor gesneuvelde militair

De gesneuvelde militair Bart van Boxtel uit Urmond heeft een blijvend eerbetoon gekregen. Op een viaduct in Stein is een groot graffitiproject gemaakt voor militair, die in 2006 op 29-jarige leeftijd om het leven kwam tijdens een helikopterongeluk in Afghanistan. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Roy Wagemans.

Week van de waarheid voor Fortuna

Voor Fortuna Sittard is de week van de waarheid nu pas echt goed begonnen. De sterke prestaties van de laatste weken zijn niks waard als de laatste twee duels van de competitie verloren worden. Dan dreigt de nacompetitie of zelfs degradatie. Woensdagavond speelt Fortuna thuis tegen Vitesse.

Operatie Peperboompje om planten te redden

Ruim 100 ernstig bedreigde plantensoorten in Zuid-Limburg hebben het moeilijk door onder andere verzuring, verdroging en vermesting, maar ook door de enorme versnippering. Operatie Peperboompje zorgt ervoor dat deze planten op een duurzame manier geborgd worden. Het project wordt uitgevoerd door Bosgroep Zuid-Nederland met ondersteuning van de Provincie Limburg, Wageningen Universiteit en het Elisabeth Strouven Fonds.

Nieuwe dierenkliniek gericht op gebit huisdieren

Twee keer per dag je tanden poetsen, dat geldt niet alleen voor ons, mensen, maar ook voor je hond of kat. Een goed verzorgd gebit kan ook bij huisdieren een hoop problemen voorkomen. Een dierenkliniek in Kerkrade heeft zich nu gespecialiseerd in tandheelkunde bij dieren.