Zeker 20 kinderen toeslagenaffaire nog uit huis geplaatst

Afbeelding ter illustratie. © iStock
In Limburg zijn er ten minste 20 kinderen nog steeds uit huis geplaatst, nadat hun ouders de dupe werden van de toeslagenaffaire.
Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau CBS. Door de toeslagenaffaire werden er tussen 2015 tot en met 2021 in totaal zo'n 60 kinderen in deze provincie uit huis geplaatst. Dat betekent dat inmiddels meer dan de helft van de minderjarige kinderen weer thuiswoont.

Grote gevolgen

In Zuid-Limburg wonen de meeste kinderen van gedupeerde ouders. Het gaat om 870 van wie er 40 in zes jaar tijd uit huis geplaatst werden. Eind vorig jaar waren 10 van deze kinderen nog niet thuis. In de gemeenten Roermond, Roerdalen en Echt-Susteren kregen 195 kinderen te maken met de toeslagenaffaire omdat hun ouders de dupe daarvan werden. Voor 10 kinderen had dat grote gevolgen, want zij werden uit huis geplaatst. Inmiddels wonen een aantal kinderen weer thuis. Een exact aantal is niet bekend.

Minder dan 10

In de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal en Maasgouw moesten minder dan 10 kinderen tijdelijk ergens anders wonen. Dat geldt nu nog steeds voor een onbekend aantal minderjarigen. In totaal kregen 135 kinderen van gedupeerden uit die regio te maken met de toeslagenaffaire. Datzelfde beeld is ook in Noord-Limburg te zien. Daar wonen 345 minderjarige kinderen van gedupeerde ouders. In de afgelopen zes jaar werden minder dan 10 kinderen uit huis geplaatst, en dat waren eind vorig jaar nog steeds minder dan 10.

Verband uithuisplaatsingen

Of het aantal uithuisplaatsingen in gezinnen die zijn geraakt door de toeslagenaffaire nu opvallend hoog is vergeleken met andere gezinnnen, kunnen statistici nu nog niet zeggen. "De gepubliceerde cijfers geven geen inzicht in een eventueel verband tussen de uithuisplaatsing en de toeslagenaffaire, het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar oorzaken van de uithuisplaatsing", zo schrijft het CBS hierover. Het statistiekbureau is overigens wel bezig met een onderzoek dat antwoord moet geven op deze vragen.

Via de rechter

Daarnaast tekenen de onderzoekers nog een kanttekening bij de cijfers, aangezien het werkelijke aantal uit huis geplaatste kinderen mogelijk hoger ligt. Het aantal dat bij het CBS bekend is, is verlopen via de rechter die de jeugdbeschermingsmaatregel heeft uitgesproken. Zo zijn de kinderen buiten beeld gebleven die zonder formeel besluit uit huis zijn geplaatst. Het is ook niet bekend waar de kinderen zijn gaan wonen na afloop van de uithuisplaatsing.
Duizenden ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen, werden ten onrechte verdacht van fraude. Ze moesten het ontvangen geld terugbetalen en hadden daardoor enorme schulden bij de Belastingdienst. Een ander gevolg was dus dat kinderen uit huis werden geplaatst.