Ooievaar Vroedvrouwenschool Heerlen terug op oude nest

Ooievaar vroedvrouwenschool Heerlen © Residentie Parc Imstenrade
De bekende ooievaar van de voormalig Vroedvrouwenschool in Heerlen is sinds vrijdag terug op haar oude nest.
Onder haar neus werden van 1923 tot 1993 in Heerlen zo'n 80.000 kinderen geboren.

Verhuizingen

Tientallen jaren was de ooievaar weg. In 1993 ging de ooievaar mee toen de Vroedvrouwenschool verhuisde naar Kerkrade. In 1998 werd dit de opleiding tot verloskundige en ging de ooievaar mee naar Maastricht. De ooievaar heeft nog een tijdje in Kerkrade gestaan en streek vervolgens neer in Maastricht. Daar hoeven ze de ooievaar niet helemaal te missen, daar komt nu een nieuwe 3D ooievaar te staan.

Geboorteplaats

Liesbeth Bijlmakers van woonzorgcomplex Parc Imstenrade is blij dat de ooievaar terug is op haar oude stek. Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat het gebouw van architect Jan Stuyt werd geopend. "De school, voluit Katholieke Kweekschool voor Vroedvrouwen genaamd, begon in 1913 aan de Akerstraat en werd gesticht vanwege de toenmalige hoge kindersterfte in Limburg", zegt Bijlmakers. Vanaf midden jaren '70 werden de eerste mannen opgeleid, zij verbleven in het zogenoemde Knapenhuis.
Het gebouw in Heerlen is inmiddels een Rijksmonument en is sinds 1998 in gebruik als appartementencomplex voor ouderen en heet Parc Imstenrade.